ISIL potvrdio smrt lidera Abu Husseina al-Qurashija

Iz ISIL-a je danas saopćeno kako je njihov lider ubijen u “direktnim sukobima” sa oružanom grupom Hayat Tahrir al-Sham na sjeverozapadu Sirije.

Oružana grupa ISIL imala je žestoki rast u Iraku i Siriji 2014. kada je osvojila velike dijelove teritorije u ove dvije države i objavila formiranje svog "halifata" (Reuters)

Oružana grupa Islamska grupa Irak i Levant (ISIL, ISIS) potvrdila je u četvrtak smrt svog lidera Abu Husseina al-Husseinija al-Qurashija i imenovala Abu Hafsa al-Hashimija al-Qurashija kao njegovog zamjenika.

Iz ISIL-a je danas saopćeno kako je njihov lider ubijen u “direktnim sukobima” sa oružanom grupom Hayat Tahrir al-Sham na sjeverozapadu Sirije.

Saopćenje je objavio glasnogovornik ISIL-a u obliku snimljene poruke koja je objavljena na aplikaciji za poruke Telegram, bez detalja kada je lider ubijen.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u aprilu kazao kako su turske obavještajne jedinice ubile lidera ISIL-a u Siriji.

Masovna ubistva i odrubljivanja glave

Oružana grupa ISIL imala je žestoki rast u Iraku i Siriji 2014. kada je osvojila velike dijelove teritorije u ove dvije države i objavila formiranje svog “halifata” koji je kasnije propao uslijed brojnih ofanziva. Vladavina terora ove grupe obilježena je masovnim ubistvima i odrubljivanjima glave zarobljenicima.

U Iraku je poražena 2017. godine, a u Siriji dvije godine kasnije, no ćelije “spavača” i dalje vrše napade u obje države.

Abu Hafs al-Hashimi al-Qurashi je peti lider grupe od nastanka.

Prvi “halifa” grupe Abu Bakr al-Baghdadi je ubijen u sirijskom Idlibu oktobra 2019. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada