Indijski sud dozvolio naučno ispitivanje džamije iz 17. vijeka

Indijski sud je dozvolio da zvaničnici mogu da provedu naučno istraživanje kako bi utvrdili da li je džamija Gyanvapi koja potiče iz 17. vijeka izgrađena iznad hinduističkog hrama.

Džamija je jedna od nekoliko džamija u sjevernoj državi Uttar Pradesh za koju neki hinduisti vjeruju da je izgrađena na temelju srušenih hinduističkih hramova (AP)

Indijski sud u četvrtak je presudio da zvaničnici mogu da provedu naučno istraživanje kako bi utvrdili da li je džamija Gyanvapi koja potiče iz 17. vijeka u svetom hinduističkom gradu Varanasiju, oblasti koju premijer Narendra Modi predstavlja u indijskom parlamentu, izgrađena iznad hinduističkog hrama.

Džamija je jedna od nekoliko džamija u sjevernoj državi Uttar Pradesh za koju neki hinduisti vjeruju da je izgrađena na temelju srušenih hinduističkih hramova, prenosi Beta.

Spor u vezi vlasništva nad zemljom je jedno od najvećih sporova u Indiji između indijskih hinduista koji čine 80 posto populacije i muslimanske manjine, koja čini gotovo 14 posto.

Protivljenje muslimana

Muslimani su se usprotivili istraživanju rekavši da bi to oštetilo strukturu.

Arheološka služba Indije započela je istraživanje prošlog mjeseca, ali je projekat zaustavio Vrhovni sud da bi dao vrijeme za žalbu.

Ranije je pet hinduističkih žena tražilo od suda dozvolu za obavljanje hinduističkih rituala u jednom dijelu džamije, rekavši da je na tom mjestu nekada stajao hinduistički hram.

Muslimansko tijelo, Odbor Anjuman Intezamia Masjid, koji upravlja džamijom Gyanvapi, tvrdi da je istraživanje u suprotnosti sa odredbama indijskog zakona iz 1991. godine o zaštiti svetih mjesta.

Izvor: Agencije