Švedski premijer: Najozbiljnija sigurnosna prijetnja od Drugog svjetskog rata

Ulf Kristersson je rekao da vlada radi u saradnji sa drugim organima kako bi zaštitila građane u zemlji i inostranstvu.

Kristersson je rekao da je švedska vlada započela rad na tome kako bi trebalo izmijeniti Zakon o javnom redu (EPA)

Premijer Švedske Ulf Kristersson izjavio je danas da se ta zemlja suočava sa najozbiljnijom sigurnosnom prijetnjom od Drugog svjetskog rata, prenosi Tanjug.

“Nadam se da svi shvataju ozbiljnost situacije i da djeluju u skladu sa švedskim interesima”, rekao je Kristersson na konferenciji za medije poslije sastanka sa Komitetom za vanjske poslove, prenosi švedski javni servis SVT.

Naveo je da vlada radi u saradnji sa drugim organima kako bi zaštitila građane u zemlji i inostranstvu, nakon što su protesti u Švedskoj na kojima je oskrnavljen Kur'an doveli do velikih protesta širom zemalja sa pretežno muslimanskim stanovništvom.

Povećana prijetnja

Kristersson je rekao da je švedska vlada započela rad na tome kako bi trebalo izmijeniti Zakon o javnom redu, da bi se zaštitila sigurnost građana, ali i naglasio da nema namjeru da mijenja ustav kojim je sloboda govora zagarantovana.

Zemlja se trenutno suočava sa povećanim brojem prijetnji od terorističkog napada, ali premijer kaže da su vlasti spriječile planirane akcije protiv Švedske.

On je potvrdio da je jedna od nedavno otkrivenih prijetnji bila upućena policiji i osobi koja je spalila Kur'an.

U Švedskoj se prijetnja od terorizma rangira na skali od jedan do pet, a trenutno je na nivou četiri, koja podrazumijeva da postoji konkretna prijetnja od terorističkog napada u Švedskoj.

Izvor: Agencije