SAD će se suprotstaviti rastućoj snazi kineske vojske ‘autonomnim sistemima’

Zamjenik ministra odbrane kaže da se kineska vojska povećala, ali SAD održava prednost s vojnom tehnologijom.

U periodičnoj procjeni odbrambenih potreba i prioriteta SAD-a, Pentagon je u oktobru proglasio Kinu "tempirajućim izazovom" (AP)

Pentagon planira postaviti hiljadu bespilotnih letjelica i druge visokotehnološke vojne opreme u sljedeće dvije godine dok se vojska Sjedinjenih Američkih Država okreće “autonomnim sistemima” kako bi se suprotstavila brojčanoj prednosti Kine u pogledu osoblja i naoružanja, rekla je viša dužnosnica odbrane.

Zamjenica američkog ministra odbrane Kathleen Hicks rekla je u ponedjeljak na konferenciji o vojnoj tehnologiji u Washingtonu da je “imperativ inovacije” ključan u vrijeme strateškog takmičenja s Kinom, rivalom kojeg je Hick opisala kao vrlo različitog od “relativno sporih” konkurenata s kojima su se SAD suočavale tokom Hladnog rata.

Dok su američke snage bile angažirane u borbama dvadeset godina u Iraku i Afganistanu, “NR Kina radila je s fokusom i odlučnošću na izgradnji moderne vojske, pažljivo je osmišljavajući kako bi otupila operativne prednosti u kojima smo uživali desetljećima” , rekla je Hicks u govoru.

U iskrenom obraćanju u kojem je istaknuto stajalište Washingtona o vojnoj prijetnji koju predstavlja Kina i njezinoj sposobnosti da nadmaši američku vojsku, Hicks je rekla da su SAD zadržale prednost zahvaljujući svojoj sposobnosti “inovacija, stvaranja i ovladavanja budućim karakterom ratovanja”.

Glavna vojna prednost Pekinga je “masa: više brodova, više projektila, više ljudi”, rekla je.

“Suprotstavit ćemo se masi PLA-a vlastitom masom, ali našu će biti teže planirati, teže je pogoditi, teže pobijediti”, rekla je, misleći na Kinesku narodnooslobodilačku vojsku.

Tehnologijom protiv brojčane snage

Cilj SAD-a je “u sljedećih 18 do 24 mjeseca staviti na teren autonomne sisteme koji se mogu pripisati na više hiljada, u više domena”, rekla je Hicks.

Uvođenje “autonomnih sistema u svim domenama” bit će jeftinije i “stavit će manje ljudi na borbenu liniju”, rekla je.

“Moramo osigurati da se vodstvo NRK-a probudi svaki dan, razmotri rizike agresije i zaključi, ‘danas nije taj dan’ – i ne samo danas, već svaki dan, između sada i 2027., sada i 2035., sada i 2049. , pa i dalje”, dodala je.

U periodičnoj procjeni odbrambenih potreba i prioriteta SAD-a, Pentagon je u oktobru proglasio Kinu “tempirajućim izazovom” i rekao da je potrebno hitno jačanje odvraćanja od Pekinga. Nacionalna odbrambena strategija navodi da će Kina ostati “najposljedičniji strateški konkurent SAD-u u nadolazećim desetljećima”.

Objava procjene strategije uslijedila je samo nekoliko sedmica nakon što je Bijela kuća objavila Nacionalnu sigurnosnu strategiju, koja je također opisala Kinu kao glavnog izazivača koji je imao “namjeru preoblikovati međunarodni poredak, ekonomski, diplomatski, vojni i tehnološki.

Washington je posebno zabrinut sposobnošću i namjerom Kine da “preoblikuje indo-pacifičku regiju” usred svojih potraživanja u Južnom kineskom moru i obećava da će ujediniti nezavisni i demokratski otok Tajvan s kopnenom Kinom – silom, ako je potrebno.

Izvor: Al Jazeera i agencije