Pakistan: Suspendovana presuda Khanu za korupciju, ali ostaje u zatvoru

Viši sud u Islamabadu suspendirao je nedavnu osuđujuću presudu bivšem premijeru, po optužbama za korupciju, ali nije poznato da li će to dovesti do njegovog puštanja iz zatvora.

Imranu Khanu je zabranjeno da obavlja bilo kakvu javnu funkciju u narednih pet godina (Reuters)

Pakistanski sud suspendovao je danas presudu bivšem premijeru Imranu Khanu za korupciju, ali on neće biti pušten na slobodu, jer mu je sud odredio pritvor u drugom predmetu, izjavili su njegovi advokati, prenosi Tanjug.

Advokat bivšeg premijera Shoaib Shaheen rekao je novinarima ispred sudnice da je sud naložio Khanovo puštanje uz kauciju, ali da on neće biti pušten, jer je u pritvoru u najmanje jednom odvojeno slučaju zbog optužbi za odavanje državne tajne.

Prema nalogu u koji je Reuters imao uvid, Specijalni sud u Islamabadu naložio je zatvorskim vlastima da Khana zadrži u sudskom pritvoru i izvede ga pred sudu u srijedu.

Khan (70) našao se u centru politička previranja u Pakistanu nakon što mu je u aprilu 2022. izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Zatvoren je 5. avgusta nakon što je osuđen na tri godine zatvora zbog nezakonite prodaje državnih poklona, koje je dobio tokom premijerskog mandata od 2018. do 2022, a pakistanska izborna komisija također mu je zabranila učešće na izborima u narednih pet godina.

Khanov pravni tim je uložio žalbu, tvrdeći da je osuđen bez prava na odbranu.

Demantovani navodi

Zvaničnik Federalne istražne agencije (FIA), koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je Khan je optužen za objavljivanje sadržaja povherljive depeše koju je poslao pakistanski ambasador u SAD i njeno korištenje za političku dobit.

Khanov glavni pomoćnik, bivši ministar inostranih poslova Shah Mahmood Qureshi, već je uhapšen u istom slučaju.

Khan tvrdi da depeša dokazuje da je njegovo uklanjanje bilo na zahthev SAD-a, koje su, kako je rekao, pritiskale pakistansku vojsku da sruši njegovu vladu, jer je posjetio Rusiju neposredno prije njenog napada na Ukrajinu.

Njegove navode demantovali su i SAD i pakistanska vojska.

Viši sud u Islamabadu suspendirao je nedavnu osuđujuću presudu bivšem pakistanskom premijeru Imranu Khanu, po optužbama za korupciju, saopćili su advokati, ali nije poznato da li će to dovesti do njegovog puštanja iz zatvora.

Sud u Islamabadu u utorak se izjasnio po Khanovoj žalbi na zatvorsku kaznu od tri godine zbog korupcije, odnosno za nezakonitu prodaju državnih poklona koje su dobili on i njegova porodica tokom premijerskog mandata od 2018. do 2022. godine, zbog čega je u zatvoru od 5. augusta, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Naša žalba je prihvaćena, a kazna je suspendirana”, saopćio je Khanov advokat na društvenim mrežama.

Najavljeni parlamentarni izbori

Neizvjesno je da li će Khan biti automatski pušten na slobodu kao rezultat odluke Višeg suda, zbog sudskih naloga kojima se zahtijeva njegovo hapšenje u drugim slučajevima.

Parlamentarni izbori u Pakistanu se očekuju u narednim mjesecima, a Khanu je presudom zabranjeno da obavlja bilo kakvu javnu funkciju u narednih pet godina.

Nije poznato kako će odluka Višeg suda utjecati na zabranu njegovog učešća na narednim izborima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada