Naučnici pozvali vlade da podignu zakonsku dob za pušenje na 22 godine

Naučnici smatraju da bi zakonsko povećanje minimalne dobi diljem svijeta moglo smanjiti ovisnost o nikotinu.

U većini zemalja diljem svijeta morate imati više od 18 godina da biste kupili cigarete (Reuters)

Mladima bi trebalo zabraniti kupovanje duhanskih proizvoda do dobi od 22 godine, predložili su naučnici nakon što je istraživanje pokazalo da oni koji počnu pušiti prije dobi od 20 godina teže prestaju pušiti, prenosi Hina.

Naučnici smatraju da bi zakonsko povećanje minimalne dobi diljem svijeta moglo smanjiti ovisnost o nikotinu.

Tim iz Japana posmatrao je 1382 pušača koji su posjetili kliniku za prestanak pušenja u Kyotu.

Pacijenti su podijeljeni u dvije grupe na temelju dobi u kojoj su počeli pušiti – mlađi od 20 godina ili 20 godina i stariji.

Svi su ispunili Fagerstromov test za ovisnost o nikotinu (FTND), standardni alat za procjenu intenziteta fizičke ovisnosti osobe o nikotinu.

Test je postavljao pitanja poput ‘koliko brzo nakon što se probudite popušite prvu cigaretu?’ i ‘koliko cigareta dnevno popušite?’, a pacijenti su davali odgovore koji se boduju.

Brojke se zatim zbrajaju i daju nisku ovisnost (jedan-dva), nisku do umjerenu (tri-četiri), umjerenu (pet-sedam) ili visoku (osam ili više).

Ugljični monoksid također je mjeren u dahu kako bi se pokazalo koliko je cigareta popušeno u posljednja 24 sata.

Velika ovisnost o nikotinu

Ukupno 556 pušača počelo je pušiti prije 21. godine što je zakonska granica u Japanu, dok je njih 826 počelo kad su napunili 20 godina.

Oni koji su tu naviku razvili prije 21. godine izjavili su da su pušili 25 cigareta dnevno u usporedbi s 22 dnevno u grupi koja je kasnije počela pušiti.

Oni koji su počeli ranije također su imali više respiratorne nivoe ugljičnog monoksida u dahu.

Od onih koji su rano počeli pušiti, 46 posto je uspješno prestalo pušiti, u usporedbi s 56 posto onih koji su počeli pušiti kad su bili stariji od 20 godina.

Nalazi su predstavljeni na kongresu Evropskog kardiološkog društva (ESC) 2023. u Amsterdamu.

“Naši rezultati pokazuju da je rani početak pušenja povezan s većom ovisnošću o nikotinu, čak i u mladoj odrasloj dobi”, rekao je autor dr. Koji Hasegawa iz Nacionalne bolničke organizacije Kyoto Medical Centre.

“Studija pokazuje da povećanje zakonske dobi za kupovinu duhana na 22 ili više godina može dovesti do smanjenja broja ljudi ovisnih o nikotinu i izloženih riziku od štetnih zdravstvenih posljedica.”

U većini zemalja diljem svijeta morate imati više od 18 godina da biste kupili cigarete, dok u nekim američkim državama morate imati najmanje 21 godinu.

Izvor: Agencije