Macron želi novi svjetski poredak i jačanje sigurnosne nezavisnosti Evrope

Emmanuel Macron je poručio da je isključena bilo kakva mogućnost direktnog učešća Francuske u ratu u Ukrajini.

Macron je rekao da proširenje BRICS-a ukazuje na želju da se uspostavi alternativni poredak (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je danas da želi da izgradi novi svjetski poredak u kom bi njegova zemlja igrala važnu ulogu u okviru “novog saveza”, prenosi Tanjug.

On je pozvao na jačanje tehnološke autonomije i sigurnosti nezavisnosti Evrope, dodavši da pojačana koordinacija među Evropljanima ne potkopava, već jača NATO.

Također je pozvao na “izgradnju novih partnerstava tokom vremena koja bi uključivala svemirski i digitalni sektor”.

Govoreći o BRICS-u, Macron je rekao da proširenje te organizacije ukazuje na želju da se uspostavi alternativni poredak.

“Pokušaji promjene postojećeg svjetskog poretka prijete da oslabe Zapad i posebno Evropu”, upozorio je francuski predsjednik na godišnjoj konferenciji sa ambasadorima, prenosi TASS.

Dodao je da je situacija na svjetskoj političkoj sceni  sve komplikovanija i da postoji opasnost od toga da Zapad i Evropa izgube svoju snagu.

“Moramo da zauzmemo trezven pristup ovome, a da ne popuštamo pretjeranom pesimizmu”, rekao je Macron, dodavši da se uloga Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija konstantno dovodi u pitanje.

Potrebni novi sporazumi

On je istakao da sve više zemalja smatra da ove organizacije nemaju legitimitet da im nameću određena pravila, te “da su ta pravila stvorena u svijetu u kome te zemlje nisu postojale i da ne uzimaju u obzir geopolitičku, demografsku i vojnu realnost”.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Macron je poručio da je isključena bilo kakva mogućnost direktnog učešća Francuske u tom sukobu, dodavši da Pariz ulaže sve napore kako bi se izbjegla mogućnost eskalacije sukoba.

Istakao je da je neophodno potpisati nove sporazume o ograničavanju naoružanja koje predstavlja prijetnju po evropsku teritoriju.

Prema njegovim riječima, period nakon završetka rata u Ukrajini “mora da bude praćen novim sporazumima koji stvaraju okvir u oblasti naoružanja”.

“Moramo da imamo snagu i volju da kreiramo koncept i postanemo potpisnici ovih budućih sporazuma”, poručio je Macron, prenosi Reuters.

Dodao je da bi zanemarivanje uloge nuklearne energije u energetskom miksu Evrope bila “historijska greška”, naglasivši da se Francuska ne slaže sa Njemačkom po tom pitanju.

Izvor: Agencije