Ljekari u mozgu Australke pronašli živog crva od osam centimetara

Istraživači su upozorili da slučaj naglašava povećanu opasnost od prenošenja bolesti i infekcija sa životinja na ljude.

'Struktura nalik na strunu' izvučena je tokom operacije iz oštećenog tkiva frontalnog režnja pacijentice rođene u Engleskoj (ANU)

Parazitski crv od osam centimetara pronađen je živ u mozgu jedne Australke, što je prvi slučaj takve zaraze kod ljudi.

“Struktura nalik na strunu” izvučena je tokom operacije iz oštećenog tkiva frontalnog režnja pacijentice rođene u Engleskoj, prenosi Tanjug.

Pacijentica, 64-godišnja žena sa jugoistoka Novog Južnog Velsa, najprije je krajem januara 2021. primljena u lokalnu bolnicu, nakon što je više sedmica patila od, kako su ljekari nazvali “neobične konstelacije simptoma”, bolova u stomaku, kašlja i noćnog znojenja, koji su kasnije evoluirali u sve veći gubitak pamćenja i depresiju, pa je prebačena u bolnicu u Canberru.

Magnetna rezonanca njenog mozga otkrila je abnormalnosti koje zahtijevaju operaciju.

Ljekari su utvrdili da se radi o vrsti Ophidascaris robertsi, a crveni parazit je mogao biti tamo do dva mjeseca.

Prenošenje infekcija

To je crv koji se obično pronalazi u pitonima, a pacijentica iz Canberre je prvi slučaj da je ovaj parazit pronađen kod ljudi.

Naučnici su saopćili da je pacijentica, koja živi nedaleko od jezerske oblasti koju nastanjuju pitoni, uprkos tome što nije imala direktan kontakt sa njima, često skupljala autohtono bilje koje je koristila za kuhanje.

Pretpostavka doktora i naučnika upućenih u njen slučaj je da je piton možda izbacio parazita u travu putem fekalija, a da se žena najvjerovatnije inficirala parazitom diranjem bilja koje je brala ili nakon što ga je pojela.

Istraživači su upozorili da slučaj naglašava povećanu opasnost od prenošenja bolesti i infekcija sa životinja na ljude.

Pacijentica se dobro oporavlja i dalje je na stalnom posmatranju, saopćili su ljekari.

Izvor: Agencije