Kim zatražio jačanje pomorskih snaga Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je optužio SAD da je vode oko Korejskoga poluotoka pretvorio u ‘najnestabilnije vode, uz prijetnju nuklearnog rata’.

Kim je rekao da Sjevernoj Koreji treba mornarica koja će sačuvati spremnost na rat, 'trajnu spremnost na borbu' (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un pozvao je na jačanje pomorskih snaga njegove zemlje, optužujući Sjedinjene Američke Države da su vode oko Korejskoga poluotoka pretvorile u “najnestabilnije vode, uz prijetnju nuklearnog rata”, izvijestila je državna agencija KCNA.

U govoru koji je održao u povodu Dana mornarice, Kim je rekao da su “razbojnički vođe” Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Južne Koreje najavili zajedničke vojne vježbe, izvijestila je KCNA, očito govoreći o samitu održanom 18. augusta u Camp Davidu, prenosi Hina.

Čelnici SAD-a, Južne Koreje i Japana na tom su se sastanku dogovorili o produbljivanju vojne i ekonomske saradnje kako bi pokazali jedinstvo nasuprot sve većoj moći Kine i nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

‘Najnestabilnije vode’

“Zahvaljujući neopreznim potezima SAD-a i drugih neprijateljskih sila, vode Korejskoga poluotoka svedene su na mjesto najveće koncentracije oružja u svijetu, u najnestabilnije vode u kojima prijeti nuklearni rat”, rekao je Kim.

Južna Koreja i SAD prošle sedmice su počele ljetne vježbe kojima je cilj ojačati njihov zajednički odgovor na sjevernokorejsku prijetnju nuklearnim oružjem i raketama.

Pjongjang je vježbe nazvao probom za rat.

Kim je rekao da Sjevernoj Koreji treba mornarica koja će sačuvati spremnost na rat, “trajnu spremnost na borbu” te je pozvao na “radikalnu” modernizaciju njenog naoružanja i opreme.

Izvor: Agencije