Italijanska premijerka sazvala povjerenstvo za sigurnost zbog migranata

Italija ima problema u zbrinjavanju migranata koji dolaze iz Sjeverne Afrike i s Balkana.

Novopridošli migranti čekaju da se ukrcaju na trajekt za kopno, na sicilijanskom otoku Lampeduza, Italija, 27. augusta 2023. (REUTERS/Tony Colapinto)

Italijanska premijerka Giorgia Meloni saopćila je da je sazvala ministarsko povjerenstvo za nacionalnu sigurnost kako bi se njena vlada uspješnije suočila s problemom sve većega broja migranata.

Italija ima problema u zbrinjavanju migranata koji dolaze iz Sjeverne Afrike i s Balkana, a italijanski Crveni križ zatražio je u ponedjeljak snažniju međunarodnu reakciju na “haos” koji izazivaju dolasci migranata, piše Reuters a prenosi Hina.

Meloni je nakon sjednice kabineta saopćila da ja aktivirala Međuministarsko vijeće za sigurnost Republike (CISR), koje će ostati trajno operativno kako bi riješilo problem povećanog broja migranata.

“Naš je cilj riješiti problem na pragmatičan način, brzim i koordiniranim odlukama”, saopćila je Meloni koja svoju političku karijeru temelji na borbi protiv ilegalne imigracije.

Nagli skok ilegalnih ulazaka u Italiju

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, u Italiju je u proteklih godinu dana preko mora stiglo oko 113.500 imigranata, dok ih je prošle godine ušlo oko 55.800.

Statistike pokazuju da ih je u protekla tri dana bilo najviše, 2300 u petak, više od tri hiljade u subotu i gotovo hiljadu u nedjelju.

Italijanska vlada ograničila je aktivnosti spasilačkih brodova humanitarnih organizacija, zaplijenivši prošle sedmice tri njihova broda.

No, dok se zemlja suočava s padom broja stanovnika i nedostatkom radne snage, povećala je na 452.000 ulazne kvote za radnike migrante iz zemalja izvan EU za period od 2023. do 2025. godine, s oko 83.000 u 2022. godini.

U ponedjeljak je 56 nevladinih organizacija izdalo zajedničko saopćenje u kojem vladu u Rimu optužuju da ometa rad humanitarnih organizacija na moru te su upozorile da bi zbog toga mnoge od njih, ako ne i sve, mogle prekinuti svoje operacije, što bi moglo ugroziti živote.

Izvor: Agencije