Grčka: Šumski požar spalio područje veće od New Yorka

U gašenju požara učestvuje više stotina vatragasaca, uključujući i one iz Srbije, Slovačke, Češke i Albanije.

Ljetni šumski požari nisu rijetkost u Grčkoj, ali naučnici smatraju da su zbog klimatskih promjena ove godine još gori (Reuters)

Šumski požar koji više od 11 dana gori u sjeveroistočnoj Grčkoj i u čijem gašenju učestvuju vatrogasci iz pet država uništio je područje veličine New Yorka, saopćila je Služba praćenja klimatskih promjena programa Kopernik (C3S), prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Uslijed jakih vjetrova i visokih temperatura, požar koji je izbio kod grada Alexandropolisa brzo se proširio područjem Evros i usmrtio prošle sedmice najmanje 20 osoba. Taj najsmrtonosniji požar u Europi ovog ljeta pretvorio je velika područja bujnog zelenila u spaljenu zemlju te uništio brojne kuće.

Ogromne razmjere razaranja

C3S je na X-u objavio da je požar uništio najmanje 808,7 kvadratnih kilometara zemljišta, više of grada New Yorka s površinom od 778,2 kvadratna kilometra. U gašenju požara učestvuje više stotina vatragasaca, uključujući i one iz Srbije, Slovačke, Češke i Albanije.

Satelitski snimci otkrivaju ogromne razmjere uništenja tog područja.

Panagiota Maragou, šefica odsjeka zaštite prirode iz grčke podružnice Svjetskog fonda za prirodu (World Wildlife Fund), je rekla da je u požaru stradalo najmanje 30 posto šuma u Nacionalnom parku Dadia-Lefkimi-Soufli. Radi se o jednom od “najvažnijih područja u Grčkoj i Europi” po bioraznolikosti i staništu brojnih rijetkih ptica grabljivica.

Premijer Kyriakos Mitsotakis je održao sastanak o mjerama prevencije požara, a zaštitari prirode već dugi niz godina optužuju Grčku da više troši na gašenje požara nego na prevenciju.

Sistem rescEU

Grčka je drugi put ovog ljeta aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, a EU joj je rasporedio 11 vatrogasnih aviona sistema rescEU iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Španije, Švedske i sa Kipra, helikopter Blackhawk iz Češke, 407 vatrogasaca i 62 vozila iz Bugarske, Kipra, Češke, Francuske, Rumunije, Slovačke i Srbije.

Ljetni šumski požari nisu rijetkost u Grčkoj, ali naučnici smatraju da su zbog klimatskih promjena ove godine još gori. Najsmrtonosniji do sada je bio požar iz 2018. koji je nedaleko od Atine usmrtio 104 osobe.

Izvor: Agencije