Vicepremijer Bavarske optužen za antisemitizam

Hubert Aiwanger je na udaru kritika nakon što je u javnost isplivala preslika letka antisemitskog sadržaja kojeg je ovaj 52-godišnji političar navodno sastavio kao gimnazijalac.

Hubert Aiwanger je odbacio da je autor 'gnusnog teksta' (EPA)

Premijer Bavarske i predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Markus Soeder sazvao je vanrednu sjednicu koalicijskog odbora zbog optužbi na račun potpredsjednika bavarske vlade i predsjednika stranke Slobodni birači Huberta Aiwangera da je u mladosti sastavljao i dijelio antisemitske letke.

“Optužbe su preozbiljne da bi mogle biti uklonjene jednostavnim pismenim saopćenjem vicepremijera. On se mora lično izjasniti o ovim optužbama, jer se radi i o ugledu Bavarske”, piše u obrazloženju šefa premijerskog ureda Bavarske Floriana Herrmanna.

Vanredna sjednica vlade bi trebala biti održana u utorak, prenosi Hina.

Aiwanger se nalazi na udaru kritika nakon što je tokom vikenda u javnost isplivala preslika letka antisemitskog sadržaja kojeg je ovaj 52-godišnji političar navodno sastavio kao gimnazijalac u osamdesetima.

Kako je prvo otkrio dnevnik Sueddeutsche Zeitung, letak se otvoreno izruguje konkursu iz historije koji je za učenike raspisan u gimnaziji u bavarskom Mallersdorf-Pfaffenbergu.

U letku se navodi kako je prvo mjesto na konkursu “putovanje kroz dimnjak Auschwitza” i “doživotni boravak u masovnoj grobnici” te da se takmičenje održava u koncentracijskom logoru Dachau.

Aiwagner odbacuje optužbe

Aiwanger je odbacio da je autor “gnusnog teksta”, a nekoliko sati kasnije odgovornost za sastavljanje letka je preuzeo Aiwangerov stariji brat.

Današnji vicepremijer Bavarske je kazao kako je samo “pronađeno nekoliko letaka” u njegovoj školskoj torbi.

Sueddeutsche Zeitung navodi kako je Aiwanger tada bio disciplinski kažnjen, ali da nije negirao da je autor spornog letka.

List također navodi kako se Aiwanger pred kolegama u gimnaziji hvalio da pred ogledalom kod kuće vježba govore nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Socijaldemokratska i zelena opozicija u Bavarskoj je nekoliko sedmica uoči održavanja izbora za bavarski parlament zatražila ostavku Aiwangera sa funkcije premijera i zatražila vanrednu sjednicu pokrajinskog parlamenta.

CSU, koji od 2018. glodine u Bavarskoj tvori koaliciju sa Slobodnim biračima, do sada je najavljivao kako je želja produžetak saradnje sa Slobodnim biračima i nakon izbora 8. oktobra.

Izvor: Agencije