Tri četvrtine stanovnika Gaze treba međunarodnu pomoć

Možemo zadovoljiti samo 50 posto dnevnih potreba za hranom u Pojasu Gaze pod izraelskom blokadom. kažu iz Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama.

Gazia je jedna od najnaseljenijih regija na svijetu (AFP)

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopćila je da je potrebna podrška međunarodne zajednice za nastavak pružanja usluga u Pojasu Gaze pod izraelskom blokadom.

Direktor operacija UNRWA u Gazi Thomas White je tokom posjete Gazi naveo da su pružili pomoć u hrani za oko 1,2 miliona palestinskih izbjeglica u Pojasu Gaze, prenosi Anadolija.

“Potrebna nam je veća podrška međunarodne zajednice da nastavimo naše usluge izbjeglicama i da otvorimo škole i domove zdravlja”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, u Gazi skoro tri četvrtine stanovništva treba međunarodnu pomoć.

Izraelska blokadea traje više od 16 godina

“Možemo zadovoljiti samo 50 posto njihovih dnevnih potreba za hranom, tako da raste problem nesigurnosti hrane”, naglasio je White.

Istakao je da je problem budžetskog deficita UNRWA-e značajno utjecao na rad u Pojasu Gaze.

White je rekao da se kao rezultat izraelske blokade, koja traje više od 16 godina, pogoršala humanitarna situacija u Gazi i porodicama je teško kupiti teke za svoju djecu.

Blokada Gaze, koja je jedna od najnaseljenijih regija na svijetu, direktno utječe na živote Palestinaca na tom području.

Izvor: Agencije