Sudanski vojni vladar Burhan obećao odlučujuću pobjedu

Milioni su protjerani iz svojih domova, a humanitarna kriza je eskalirala od početka sukoba između vojske i RSF-a u aprilu.

Hiljade Sudanaca bili su prisiljeni zbog rata napustiti svoje domove (EPA)

Sudanski vojni vladar Abdel Fattah al-Burhan u ponedjeljak je razbio nade za pregovore za okončanju višemjesečnog rata, osudivši rivalske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) kao “izdajnike” i obećavši odlučujuću pobjedu u govoru pred vojnicima, prenosi Fena.

Milioni su protjerani iz svojih domova, a humanitarna kriza je eskalirala od početka sukoba između vojske i RSF-a u aprilu.

Uzastopni pregovori nisu uspjeli potpuno zaustaviti borbe.

„Ne sklapamo dogovore sa izdajnicima, ne sklapamo dogovore ni sa kim ko je izdao sudanski narod“, rekao je Burhan, koji je i šef vojske, razdraganim vojnicima u bazi Flamingo u Port Sudanu na Crvenom moru.

Njegov govor uslijedio je dan nakon što je vođa RSF-a izrazio otvorenost za razgovore i dugoročni prekid vatre, te nekoliko dana nakon što je Burhan izašao iz glavnog grada Kartuma po prvi put od izbijanja rata.

Dvije snage dijelile su vlast od svrgavanja Omara al-Bashira 2019. godine i krive jedna drugu za početak rata, koji je izbio usred planova za integraciju njihovih trupa u jedinstvenu snagu kao dio tranzicije ka demokratiji.

Obećanje pobjede

Burhan je krenuo u obilazak baza u regijama pod kontrolom vojske i očekuje se da će otputovati u Saudijsku Arabiju i Egipat, što je navelo neke da nagađaju da je dogovor neizbježan.

„Posvećujemo sve svoje vrijeme ovom ratu okončanju ove pobune“, rekao je Burhan, obećavajući brzu i odlučnu pobjedu, ponavljajući prethodne izjave vojnog vrha.

RSF su “potpuno iscrpljene, samo malo truda i bit će gotovi”, kazao je on.

Burhan je negirao da su njegove trupe primile bilo kakvu stranu pomoć i rekao da je njegov izlazak iz glavnog grada ostvaren zahvaljujući vojnoj operaciji u kojoj su učestvovale zračne snage i mornarica, te da su dva vojnika poginula u toj akciji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada