Ruski portal: Zašto Poljska strahuje od Prigožinove smrti

Smrt osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina izaziva veliku zabrinutost Varšave kada je u pitanju sigurnost.

Vojnici grade ogradu od žilet žice na granici Poljske sa ruskom eksklavom Kalinjingradom u blizini Bolcija, Poljska, 3. novembra 2022. (Reuters)

U izvještaju koji je objavio ruski portal “News.ru” navodi se da je Poljska veoma zabrinuta zbog bilo kakvog razvoja događaja do kojeg bi moglo doći na granicama te zemlje nakon smrti vođe Wagnera Jevgenija Prigožina u padu njegovog privatnog aviona u blizini Moskve.

Poljska je izrazila bojazan da bi se pripadnici snaga Wagner mogli prebacivati u Bjelorusiju kao ilegalni migranti, a nedavno je odlučila poslati i dodatne vojne snage kako bi poboljšala sigurnost na svojim granicama.

Ruski portal je citirao izjavu poljskog premijera Mateusza Morawieckog koji je rekao da Prigožinova smrt izaziva veliku zabrinutost Varšave kada je u pitanju sigurnost.

Provokacija i ucjena

Poljski premijer smatra da sami Poljaci moraju odgovoriti na pitanje predstavljaju li borci koji se nalaze u Bjelorusiji veću ili manju prijetnju.

“Za mene je ovo retoričko pitanje. Jedinice Wagner koristit će se snažnije nego ranije, ili barem u istoj mjeri kao i prije, kao instrument za provokacije, ucjene, izvođenje napada u kontekstu kršenja sigurnosne politike i destabilizacije zemalja koje se graniče s Rusijom i Bjelorusijom”, dodao je Morawiecki.

Kako navodi “News.ru”, strah Varšave pojačava izbijanje incidenata koji se mogu smatrati pokazateljima koji otkrivaju namjere bjeloruskog susjeda. Poljska radio stanica Zet 1 saopćila je da su dva helikoptera Oružanih snaga Bjelorusije uočena u oblasti Białowieza. Helikopteri Mi-24 i Mi-8 prešli su granicu s Poljskom, a zatim su se okrenuli i vratili nazad.

Komentirajući ovakva dešavanja, Varšava je opisala incident kao neprihvatljivo ponašanje i element eskalacije koji bi mogao pojačati napetost na granici, te je pozvala Minsk da pojasni svoj stav.

Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je otpravnika poslova Bjelorusije Alexandera Chesnovskog na razgovor u vezi s incidentom.

Uveče istog dana, poljski ministar odbrane Mariusz Błaszczak naredio je da se poveća prisustvo trupa na granici s Bjelorusijom.

Ruski portal otkriva da se Poljska i Litvanija slažu da će borci Wagnera pokušati destabilizirati istočno krilo Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Borci bi se mogli oblačiti kao migranti i ući u zemlju kako bi izvodili akcije sabotaže.

Čudni incidenti

Poljska agencija za unutrašnju sigurnost pokrenula je u subotu istragu nakon napada na komunikacijsku mrežu željeznice te države, što je djelomično “poremetilo” saobraćaj na sjeverozapadu zemlje.

Hakeri su upali u željezničke frekvencije kako bi prekinuli saobraćaj u blizini grada Szczecina na sjeverozapadu zemlje. Emitirali su signal koji je pokrenuo hitno zaustavljanje vozova, što je dovelo do kašnjenja oko dvadeset vozova. Saobraćaj je ponovno normaliziran nekoliko sati kasnije.

Mediji su objavili da su signali prošarani snimkom ruske himne i govorom predsjednika Vladimira Putina.

“Trenutno ne isključujemo nijedan scenarij”, rekao je Stanislaw Zaryn, glasnogovornik poljskih specijalnih službi u svojoj izjavi. “Znamo da je nekoliko mjeseci bilo pokušaja da se destabilizira poljska država”, rekao je u izjavi za medije.

“Ovakve pokušaje je poduzela Ruska Federacija u saradnji sa Bjelorusijom”, dodao je Zaryn.

Izvor: Agencije