Za dvije godine razmijenjeno više od 1.500 zatvorenika između Irana i drugih zemalja

Od početka administracije predsjednika Ebrahima Raisija u augustu 2021. potpisano je 14 bilateralnih dokumenata sa devet zemalja.

U svoje zemlje su prebačena 1.233 strana državljana zatvorena u Iranu (Reuters)

Iranski ministar pravde Amin Hossein Rahimi saopštio je da je u posljednje dvije godine između Irana i drugih zemalja razmijenjen ukupno 1.531 zatvorenik.

“Od početka administracije predsjednika Ebrahima Raisija u augustu 2021. potpisano je 14 bilateralnih dokumenata sa devet zemalja, a izručen je 1.531 iranski zatvorenik”, rekao je Rahimi za agenciju IRNA.

Naveo je da je od prošle godine u Iran vraćeno 298 iranskih zatvorenika iz drugih zemalja i dodao da su 1.233 strana državljana zatvorena u Iranu prebačena u svoje zemlje u okviru bilateralnih sporazuma, prenio je Tanjug.

Sporazumi o transferu osuđenika

Rahimi je dodao da su iranski zatvorenici vraćeni iz Kine, Tanzanije, Kurdistana, Katara i sa Tajlanda, a osuđeni su na dugotrajne zatvorske kazne zbog posjedovanja narkotika i zabranjenih droga.

Rahimi je naveo i da je 28 iranskih zatvorenika iz Kuvajta i dva iranska osuđenika iz Indije prebačeno u Iran uz saradnju Ministarstva pravde, Ministarstva vanjskih poslova i konzulata Irana u Kuvajtu i Indiji.

Napomenuo je i da je do sada razmijenjeno 279 afganistanskih zatvorenika na osnovu sporazuma o transferu osuđenika, dodajući da je prošle godine u Afganistan prebačeno 800 zatvorenika. 

Izvor: Agencije