Rekordan broj migranata na Lampeduzi, desetostruko nadmašeni prihvatni kapaciteti

Tokom petka i subote, na italijanski otok je stiglo više od 2.000 migranata i izbjeglica.

Neke od pristiglih spasile su ili presrele italijanske vlasti i ispratile ih na obalu, dok su drugi pristali samostalno (Reuters/Ilustracija)

Italijanski otok Lampeduza našao se pod ozbiljnim pritiskom nakon dolaska rekordnih 1.918 migranata u 65 pristajanja u petak i još 1.116 njih u 29 iskrcavanja od ponoći tokom subote.

Neke od pristiglih spasile su ili presrele italijanske vlasti i ispratile ih na obalu, dok su drugi pristali samostalno, piše ANSA, prenosi Tanjug.

Saopšteno je da je tokom jutra na Lampeduzi bio 4.121 migrant i izbjeglica, deset puta više od formalnog kapaciteta od oko 400, koliko objekat italijanskog Crvenog krsta može da primi.

Prijavljeno je i da su kapaciteti u luci na kopnu pod pritiskom zbog nedostatka autobusa za prevoz migranata i izbjeglica prebačenih sa Lampeduze u prihvatne objekte u drugim dijelovima zemlje.

Šest mjeseci od tragedije

Kalabrijski priobalni grad Cutro je u subotu obilježio šestomjesečni pomen žrtvama brodoloma 26. februara, u kojem su život izgubila 94 migranta, uključujući 35 djece.

Stanovnici Cutroa su se okupili na plaži u 4.30 ujutro po lokalnom vremenu, kada se ribarski čamac za koji se vjeruje da je prevozio 180 ljudi, uglavnom iz Afganistana, nasukao i razbio u olujnom moru na maloj udaljenosti od obale, poslije četiri dana plovidbe iz Turske.

Tragediju je preživjelo 80 ljudi, a nekoliko osoba se i dalje vodi kao nestalo.

Lokalno tužilaštvo otvorilo je istragu o brodolomu zbog tvrdnji da italijanske vlasti nisu učinile dovoljno da on bude spriječen, prenosi ANSA.

Izvor: Agencije