Napadač na Floridi ubio tri Afroamerikanca u zločinu iz mržnje

Muškarac je u panciru i sa jurišnom puškom i pištoljem ušao u prodavnicu i ubio tri afroamerička kupca, nakon čega se ubio.

Na oružju koje je napadač nosio rukom su bile nacrtane 'svastike' (AP)

Maskirani bijelac ubio je tri Afroamerikanca u prodavnici na Floridi, na jugu SAD-a, u rasno motiviranom napadu, prema lokalnim vlastima.

Prema šerifovom uredu u Jacksonvilleu, muškarac u 20-im godinama, koji još nije imenovan, nosio je pancir kada je ušao u poslovnicu Dollar Generala naoružan jurišnom puškom i pištoljem.

Ubio je tri afroamerička kupca – dva muškarca i jednu ženu.

Nakon sukoba s policijom, ubio se.

“Ova je pucnjava bila rasno motivirana i on je mrzio tamnopute ljude”, rekao je šerif Jacksonvillea TK Waters na konferenciji za novinare.

Waters je rekao da vlasti vjeruju da je napadač djelovao sam i da je prije napada napisao “nekoliko manifesta” za medije, roditelje i policiju u kojima je detaljno opisao svoju “odvratnu ideologiju mržnje”.

Waters je rekao da su na oružju koje je nosio rukom bile nacrtane “svastike”.

Rekao je da je napadač primijećen na lokalnom koledžu, koji su kroz historiju pohađali Afroamerikanci, Univerzitetu Edward Waters, gdje je obukao prsluk i stavio masku prije nego što je otišao u lokalnu podružnicu Dollar Generala, diskontnog lanca trgovina širom SAD-a.

‘Ciljao na ljude na temelju rase’

Žrtve napada nisu imenovane.

Sherri Onks, specijalna agentica zadužena za ured FBI-a u Jacksonvilleu, rekla je da su savezni zvaničnici otvorili istragu o građanskim pravima i da će istraživati događaj kao zločin iz mržnje.

“Zločini iz mržnje uvijek su i uvijek će ostati glavni prioritet za FBI jer oni nisu samo napad na žrtvu, oni također imaju za cilj prijetiti i zastrašiti cijelu zajednicu”, kaže Onks.

Guverner Floride Ron DeSantis opisao je pucnjavu kao “užasnu” i nazvao napadača “ološem”.

“Ciljao je na ljude na temelju njihove rase, to je potpuno neprihvatljivo”, rekao je DeSantis, koji se bori za republikansku nominaciju za predsjedničku utrku 2024. godine.

U SAD-u je proteklih dana došlo do niza pucnjava, s lakim pristupom vatrenom oružju u većini država i više oružja u zemlji nego građana.

Pucnjava u Jacksonvilleu dogodila se nakon što je samoproglašeni bijeli rasista ubio 10 Afroamerikanaca u pucnjavi koja se prenosila uživo u supermarketu u američkoj državi New York u maju 2022.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada