Netanyahu: Iran i Hamas će platiti punu cijenu ako pokušaju da nam naude

Netanyahuova reakcija dolazi nakon što je zvaničnik Hamasa ranije u intervjuu o Izraelu rekao da će ‘lideri okupacione vlade svojom ekstremističkom politikom izazvati sveopšti rat u regionu.”

Lideri okupacione vlade će svojom ekstremističkom politikom izazvati sveopšti rat u regionu, kaže zvaničnik Hamasa. (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će Hamas i Iran ”platiti punu cijenu” nakon što je jedan od lidera Hamasa Izraelu zaprijetio ratom.

”Hamas i drugi iranski predstavnici veoma dobro razumiju da ćemo se boriti svim sredstvima protiv njihovih pokušaja da promovišu terorizam protiv nas, na Zapadnoj obali, Gazi i na drugim mjestima. Ko god pokuša da nam naudi, ko god finansira, organizuje ili šalje teror na Izrael, platit će punu cijenu”, rekao je Netanyahu, piše The Jerusalem Post, prenosi Tanjug.

On je to izjavio nakon što je zvaničnik Hamasa Saleh al-Arouri u intervjuu o Izraelu rekao da će ‘lideri okupacione vlade svojom ekstremističkom politikom izazvati sveopšti rat u regionu.”

”Vlada Izraela je odlučna da se bori protiv kriminalnih organizacija u arapskom sektoru. Ovo je nacionalna nevolja. Apelujem na arapsku javnost. Apelujem na zastupnike, predsjednike mjesnih odbora i kreatore mišljenja i poručujem im – stanite uz našu vladu, da se borimo zajedničkim naporima protiv kriminalnih organizacija”, rekao je Netanyahu.

Izraelski zvaničnici ranije su optužili Iran i Hamas za ”posljednji talas terora”, uz navode da napade finansira Iran.

Hamas upozorava na sveopšti rat ako Izrael obnovi ciljana ubistva

Zvaničnik grupe Hamas, vladajuće u Pojasu Gaze, Saleh al-Arouri upozorio je Izrael da ne obnavlja ciljana ubistva lidera te organizacije jer bi to moglo izazvati “regionalni rat“.

Upozorenju je prethodila sjednica užeg sastava tijela Vlade Izraela, zaduženog za sigurnost, prošle sedmice, nakon nekoliko smrtonosnih napada na Izraelce na Zapadnoj obali, na kojoj je, kako je naveo kabinet premijera Banjamina Netanyahua, donijet “niz odluka da se ciljaju teroristi“.

Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant zaduženi su da ih provedu, javili su u nedjelju izraelski mediji, prenosi Tanjug.

Detalji tih odluka nisu objavljeni, ali je u javnost dospjelo da je jedan od poteza na koje se poziva obnova ciljanih ubistava.

U intervjuu za libanski proiranski medij Al-Majadeen Al-Arouri, zamjenik vođe političkog krila Hamasa, tvrdi da je Izrael odlučio da ubije niz ličnosti, uključujuči visokog komandanta organizacije Mohammeda Deifa, koji je na meti već godinama zbog uloge u napadima.

I Al-Aruri je na izraelskoj listi traženih jer je navodno 2014. godine organizovao otmicu i ubistvo trojice izraelskih maloljetnika nakon čega je izbio rat Hamasa i Izraela.

Hamas se sprema za ‘sveopšti rat’

On je rekao da Vlada Izraela teži da istjera Palestince s okupirane Zapadne obale i preuzme kontrolu nad svetilištem u Jerusalemu na kojem se nalazi džamija Al-Aksa.

“Lideri okupacione vlade će svojom ekstremističkom politikom izazvati sveopšti rat u regionu. Neki u vladi razmatraju akcije poput preuzimanja kontrole nad džamijom Al-Aksa i njenom podjelom, uz ubistva, znajući da će to dovesti do regionalnog rata“, rekao je Al-Arouri, prenose izraelski mediji.

„Ako dođemo do tačke sveopšteg sukoba Izrael će se suočiti sa porazom bez presedana u svojoj historiji i u to smo uvjereni“, dodao je zvaničnik Hamasa.

On je rekao da se Hamas „sprema za sveopšti rat i diskutuje o izgledima za taj rat sa relevantnim stranama“, podsjetivši na nedavne prijetnje Izraelu vođe libanskog Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada