Sarkozyju će se suditi zbog finansiranja kampanje Gaddafijevim novcem

Bivši francuski predsjednik mogao bi se suočiti s kaznom do deset godina zatvora ako bude osuđen.

Nicolasu Sarkozyju je u maju odbijena žalba na presudu iz 2021. za korupciju i trgovinu utjecajem (EPA)

Bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju sudit će se u aferi koja se odnosi na ilegalno finansiranje njegove kampanje novcem iz Libije, objavili su u financijski tužitelji.

Istražni suci naložili su suđenje bivšem predsjedniku i još 12 osumnjičenih koje bi treblo početi u januaru 2025. godine, piše dpa a prenosi Hina.

Sarkozy je optužen za nezakonito finansiranje kampanje, zloupotrebu javnih sredstava i podmićivanje.

Afera Libija tiče se optužbi da je novac za Sarkozyjevu izbornu kampanju 2007. nezakonito stigao od režima tadašnjeg libijskog vođe Muammera Gaddafija.

Koferi s pet miliona eura

Svjedok je 2016. rekao da je krajem 2006. ili početkom 2007. donio nekoliko kofera s ukupno pet miliona eura u pariško ministarstvo unutrašnjih poslova koje je tada vodio Sarkozy.

Konzervativac, koji je bio francuski predsjednik od 2007. do 2012, od početka negira optužbe.

Sarkozy se godinama bori s francuskim pravosuđem zbog raznih optužbi. Žalbeni sud potvrdio mu je u maju tri godine zatvora za podmićivanje i nedopušteni utjecaj, od čega dvije godine uvjetno. Sarkozy je najavio da će se žaliti.

Žalbeni postupak koji se odnosi na pretjerane troškove za njegovu naposljetku neuspjelu kampanju za reizbor 2012. trebao bi početi u novembru. Sarkozy je prvostepenom presudom u tom slučaju osuđen na godinu dana zatvora.

Izvor: Agencije