NYT: Smrću Prigožina Putin je poslao poruku moći

Kremlj šalje poruku da nikakav stepen efikasnosti i postignuća ne može zaštititi nekog od kazne za kršenje lojalnosti Putinu, piše američki medij.

Nikada prije neko tako važan u ruskom vladajućem establišmentu nije ubijen u atentatu za koji se sumnja da ga je sponzorirala država (Reuters)

Jevgenij Prigožin je možda bio brutalno efikasan. Bacao je desetke hiljada svojih boraca u ždrijelo bitke za Bahmut u istočnoj Ukrajini, sputavajući sposobnost Kijeva da pokrene kontraofanzivu. Njegova internetska “farma trolova” pomogla je Kremlju da se umiješa u američke predsjedničke izbore 2016, dok je njegovo plaćeničko carstvo pomoglo Rusiji da ostvari uticaj u Africi i na Bliskom istoku.

No, svojom pobunom u junu, Prigožin je zaprijetio nečem još osjetljivijem – održanju vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše The New York Times.

Američki medij zaključuje da se čini da, nakon pada aviona u kojem je prema spisku putnika bio Prigožin, Kremlj šalje poruku da nikakav stepen efikasnosti i postignuća ne može zaštititi nekog od kazne za kršenje lojalnosti Putinu.

‘Svi se plaše’

“Svi se plaše”, rekao je Konstantin Remchukov, urednik moskovskih novina s vezama u Kremlju, o reakciji ruske elite na avionsku nesreću u srijedu za koju zapadni dužnosnici sumnjaju da je uzrokovana eksplozijom u avionu.

“Jednostavno, svi vide da je sve moguće“, prenosi Times.

Nikada prije neko tako važan u ruskom vladajućem establišmentu nije ubijen u atentatu za koji se sumnja da ga je sponzorirala država, rekao je Mihail Vinogradov, moskovski politički analitičar.

“Ovo je prilično surov presedan”, rekao je Vinogradov, dodajući da se čini da Kremlj ne čini mnogo da odvrati Ruse od mišljenja da je odobrio ubistvo Prigožina.

Uostalom, dodaje se u tekstu, kada bi članovi vladajuće elite zaključili da je jedan od najmoćnijih igrača Putinovog sistema ubijen protivno željama Kremlja, to bi poslalo razoran signal o gubitku Putinove kontrole.

Glasnogovornik Kremlja Dimitri Peskov rekao je u petak da je sugestija inostranih zvaničnika da Kremlj stoji iza Prigožinove smrti “apsolutna laž”.

Izdaja se ne oprašta

Za neke je činjenica da je Prigožin uspio preživjeti dva mjeseca nakon što je pokrenuo pobunu bila više iznenađujuća od pada njegovog privatnog aviona. U obraćanju naciji 24. juna, dok su Prigožinove snage marširale na Moskvu i već kontrolirale milionski grad na jugozapadu Rusije, Putin je optužio gospodara rata za “izdaju”.

A izdaja je, rekao je Putin ranije, čin koji se ne može oprostiti. Dakle, kada se činilo da Putin postiže dogovor sa Prigožinom koji mu je omogućio da se sigurno povuče u susjednu Bjelorusiju, taj se čin nekim Rusima činio kao znak da je Putin izgubio kontrolu.

“Nakon što je ‘oprostio’ Prigožinu, ljudi oko njega su to shvatili kao slabost”, rekao je Aleksej Venediktov, koji je bio na čelu liberalne radio stanice Eho Moskve prije nego što ju je Kremlj zatvorio prošle godine.

Venediktov je u intervjuu u Moskvi u četvrtak konstatovao da je očigledna smrt Prigožina ojačala dominaciju Putina u ruskom političkom sistemu nakon haosa pobune.

Sada, “Putin je pokazao svojoj eliti da će se svaka izdaja otkriti“, piše NYT.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada