Saudijska Arabija razmatra kinesku ponudu za izgradnju nuklearne elektrane

Kineska ponuda predlaže nuklearnu elektranu blizu granice s Katarom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prema izvještaju Wall Street Journala.

Saudijska Arabija želi razviti domaću industriju nuklearne energije kako bi smanjila svoju ovisnost o nafti (Faisal Al Nasser/Reuters)

Saudijska Arabija razmatra kinesku ponudu za izgradnju nuklearne elektrane u kraljevstvu nakon frustracija zbog uvjeta Sjedinjenih Američkih Država da podrže potragu Rijada za nuklearnom energijom, objavio je Wall Street Journal.

Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC), kompanija u državnom vlasništvu, predložila je izgradnju nuklearne elektrane blizu granice s Katarom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavile su američke novine pozivajući se na neimenovane saudijske dužnosnike.

Saudijski dužnosnici nadaju se da će kineska kandidatura potaknuti administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da ublaži svoje uvjete za pomoć novonastaloj nuklearnoj industriji kraljevstva, uključujući obaveze da neće obogaćivati uran ili iskopavati vlastita nalazišta urana, pišu novine.

Malo je vjerovatno da će Kina zahtijevati od Rijada da se pridržava takvih zahtjeva, čiji je cilj spriječiti širenje nuklearnog oružja, pišu novine.

CNNC i ministarstva vanjskih poslova Kine i Saudijske Arabije nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom novinske agencije Reuters.

Saudijska Arabija i Kina produbile su svoje veze posljednjih godina, što je izazvalo zabrinutost u Washingtonu.

Razvoj nuklearnog programa

Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je kraljevstvo u decembru, a dvije su zemlje u junu najavile investicijske ugovore vrijedne 10 milijardi dolara tokom dvodnevnog arapsko-kineskog poslovnog samita u Rijadu.

Xi, čija je zemlja najveći svjetski potrošač energije, obećao je slijediti “obrazac višestrane energetske saradnje” sa zemljama Zaljeva.

Kina je posljednjih godina nastojala izvesti svoju industriju nuklearne energije u inostranstvo.

U 2019, visoki kineski dužnosnik rekao je da bi Peking mogao izgraditi čak 30 prekomorskih nuklearnih reaktora kroz svoj infrastrukturni projekat “Pojas i put” tokom sljedećeg desetljeća.

Peking je također pojačao svoju diplomatsku prisutnost u regiji, uključujući posredovanje u sporazumu ranije ove godine koji je normalizirao odnose između Saudijske Arabije i Irana nakon godina neprijateljstava.

Saudijska Arabija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, godinama je istraživala razvoj domaće industrije nuklearne energije kako bi smanjila svoju ovisnost o fosilnim gorivima.

Kraljevstvo stvara gotovo sve svoje potrebe za električnom energijom iz nafte i prirodnog plina, prema US Energy Information Administration.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada