Ruski sud produžio istražni zatvor američkom novinaru

Novinar ‘Wall Street Journala’ Evan Gershkovich je uhapšen 29. marta u Jekaterinburgu pod optužbama za špijunažu, za koje je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Evan Gershkovich je prvi novinar jedne američke novinske kuće koji je uhapšen pod optužbama za špijunažu u Rusiji od Hladnog rata (evangershkovich.com)

Ruski sud produžio je američkom novinaru Evanu Gershkovichu istražni pritvor do novembra, zbog optužbi za špijunažu, što novinar poriče.

Sud u Moskvi produžio je pritvor novinaru Wall Street Journala (WSJ) sa 30. augusta na 30. novembar, a Gershkovich je bio prisutan na ročištu, prenosi Hina, pozivajući se na Interfax.

Gershkovich je uhapšen 29. marta u gradu Jekaterinburg, pod optužbama za špijunažu, za koje je predviđena kazna do 20 godina zatvora, podsjeća Reuters.

WSJ je odbacio optužbe protiv svog novinara, a SAD optužio Rusiju za “talačku diplomatiju” u vrijeme kada su bilateralni odnosi na najnižem nivou u više od 60 godina zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Sigurnosna služba FSB-a rekla je da je Gershkovich prikupljao podatke o ruskoj odbrambenoj kompaniji koji su državna tajna.

Kremlj je saopćio da je uhvaćen “na djelu”, ali nije pružio nikakve dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju.

Bijela kuća optužbe nazvala smiješnim

Bijela kuća nazvala je optužbe “smiješnim”, a predsjednik Joe Biden kazao je da je Gershkovichovo pritvaranje “potpuno nezakonito”.

Nije još određen datum početka suđenja.

Gershkovichu su do sada odbijene dvije žalbe.

Rusija je  saopćila da se bilo kakva razmjena zarobljenika može razmatrati tek nakon sudske presude, i to preko posebnog kanala kojim upravljaju sigurnosne službe.

Rusija je u prošlosti već pristajala na razmjene poznatih zatvorenika.

Posljednji put je to učinila u decembru 2022. godine, kada je razmijenila Brittney Griner, američku košarkašku zvijezdu osuđenu za krivično djelo posjedovanja droge u Rusiji za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada