Operacija britanske policije protiv prodavača otrova nakon 88 smrtnih slučajeva

Kanadska policija uhapsila je osumnjičenika iz Toronta optuženog za korištenje web stranica za reklamiranje i prodaju natrijevog nitrita širrom svijeta.

NCA tvrdi da je identificirao 232 osobe u Velikoj Britaniji koje su kupovale proizvode s web stranica, a 88 od njih je umrlo (AP)

Policija istražuje smrt 88 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su navodno kupili supstance za pomoć pri samoubistvu sa kanadskih web stranica.

Istraga je dio međunarodne istrage potaknute hapšenjem u Kanadi ove godine Kennetha Lawa, koji je optužen za dvije tačke optužnice za savjetovanje i pomaganje u samoubistvu.

“NCA [Nacionalna agencija za kriminal] donijela je odluku o provođenju istrage o potencijalnim krivičnim djelima počinjenim u Ujedinjenom Kraljevstvu. Operacija je u toku”, rekao je u petak zamjenik direktora NCA-a Craig Turner.

“U ovoj ranoj fazi nema potvrđene veze između predmeta kupljenih na web stranicama i uzroka smrti ni u jednom od ovih slučajeva.”

Osumnjičen za slanje 1.200 paketa

Kanadska policija kaže da je Law, koji je iz okoline Toronta, koristio niz web stranica za reklamiranje i prodaju natrijevog nitrita koji može biti smrtonosan ako se proguta.

Policija je rekla da je Law osumnjičen za slanje najmanje 1.200 paketa u više od 40 zemalja.

Vlasti u SAD-u, Italiji, Australiji i Novom Zelandu također su pokrenule istrage.

NCA je rekao da je identificirao 232 osobe u Velikoj Britaniji koje su kupovale proizvode s web stranica tokom dvije godine do aprila, a 88 od njih je umrlo.

“Naše najdublje saučešće osobama koje su voljele umrle. Imaju podršku posebno obučenih oficira iz policijskih snaga”, rekao je Turner.

Izvor: Agencije