Macron obećao reforme ekonomije te imigracione i obrazovne politike

Francuski predsjednik najavio da će se sastati s glavnim političkim liderima radi razgovora o spornim pitanjima s kojima se zemlja suočava.

Emmanuel Macron želi izbjeći ponavljanje velike političke krize (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će provesti ključne reforme u domenu ekonomije i imigracione i obrazovne politike, uprkos dubokim podjelama u društvu i političkim izazovima poput višemjesečnih protesta protiv izmjena penzionog sistema i nedavnih nereda izazvanih policijskim ubistvom tinejdžera.

U intervjuu sedmičniku Le Point je najavio da će se sljedeće sedmice sastati s “glavnim političkim liderima” Francuske radi razgovora o spornim pitanjima s kojima se zemlja suočava, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Novi zakoni i eventualni referendumi

Prema njegovim riječima, ti razgovori bi imali za cilj predlaganje novih zakona i eventualno referendume o određenim pitanjima.

Macron je prošle godine izgubio većinu u Donjem domu Parlamenta, što ga je primoralo da koristi političke manevre za donošenje bilo kakvog novog zakona.

Predsjednik Francuske zato želi izbjeći ponavljanje velike političke krize izazvane parlamentarnim zastojem oko reforme penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Izvor: Agencije