Lula pozvao na zajednički sastanak članice BRICS-a i G7

Lula je istaknuo kako BRICS nema namjeru biti konkurent drugim međunarodnim organizacijama poput G7 ili G20.

Lula je na samitu u Johanesburgu izjavio je da će blok BRICS zadržati taj akronim kao svoj naziv (EPA)

Brazilski predsjednik Luis Inacio Lula da Silva u Johannesburgu je pozvao na sastanak zemlje BRICS-a i zemlje članice grupe G7, prenosi Hina.

“Ko zna, možda se jednog dana okupimo, blok BRICS i blok G7. Bio bi to sjajan sastanak na kojem bismo razgovarali o trgovini, naučnom i tehnološkom napretku i demokratiji’, rekao je Lula.

Ranije ove sedmice Lula je istaknuo kako BRICS nema namjeru biti konkurent drugim međunarodnim organizacijama poput G7 ili G20.

Brazilski predsjednik izjavio je da će blok BRICS zadržati taj akronim kao svoj naziv, pošto ”previše dobro zvuči” da bi ga mijenjali, čak i nakon što druge zemlje postanu članice.

”Ime će ostati, prelijepo je. Dijete je odraslo, i ne želi da mijenja ime”, rekao je Lula, a prenosi Bloomberg.

Širenje bloka

Akronim BRICS u prvobitnoj verziji prvi put je upotrijebio ekonomista grupe Goldman Sachs Jim O'Neill kada je upotrijebio kovanicu ”BRIC” da bi skrenuo pažnju na stope rasta u Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini.

Agencija navodi da je ”S” koje je dodato na kraju učinilo naziv još bolje zvučećim, kada se 2010. Južna Afrika pridružila bloku.

Članice grupe G7 su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, dok su članice BRICS-a Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Na samitu Unije u Južnoj Africi odlučeno je da BRICS uključi i Saudijsku Arabiju, Iran, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat, Argentinu i Etiopiju.

Izvor: Agencije