Kijev o kontraofanzivi: Možemo iznenaditi svijet, Ukrajina blizu pobjede

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak rekao je da ukrajinska vojska svakog dana napreduje na frontu, iako je napredovanje sporije nego što je Kijev želio.

Kada je riječ o mogućim pregovorima sa Rusijom o okončanju rata, Jermak odbacuje ideju da Kijev razgovara sa Moskvom dok su ruske okupacione trupe još uvijek u bilo kojem dijelu Ukrajine (Reuters)

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak izjavio je da niko ne može da predvidi dešavanja na frontu, posebno ona u vezi sa kontraofanzivom, ali da je uvjeren da ukrajinska vojska može da iznenadi svijet, prenosi Tanjug.

“Vjerujem da se kontraofanziva nastavlja. Svaki dan ima bar nekog pomaka, a svakako neke stvari se mijenjaju, jer svaki dan se nešto dešava. I nadam se da ćemo ovog puta iznenaditi svijet“, rekao je Jermak u intervjuu za DW.

On je dodao da danas niko ne može 100 posto da predvidi kako će se stvari razvijati.

“Ne zaboravimo da nam je jednom dato tri dana (da izdržimo protiv ruske invazije), pa nekoliko mjeseci. Sada je prošlo godinu i po, a mi ne samo da se branimo, već i oslobađamo svoju teritoriju“, rekao je savjetnik Zelenskog.

Napredak na frontu

Istakao je da ukrajinska vojska svakog dana napreduje na frontu, iako je, kako je naveo, napredovanje sporije nego što je Kijev želio, za šta postoje legitimni razlozi.

Prije svega, riječ je o velikom obimu minirane zemlje, kao i o nedostatku potrebnih sistema naoružanja.

“Čini mi se da smo blizu pobjede. Niko ne zna koliko će trajati ovaj vremenski period, ali mi smo već prešli dug put. Kijev neće mirovati dok se od Rusa ne povrati posljednji centimetar ukrajinskog tla“, poručio je Jermak.

Kada je riječ o mogućim pregovorima sa Rusijom o okončanju rata, Jermak odbacuje ideju da Kijev razgovara sa Moskvom dok su ruske okupacione trupe još uvijek u bilo kojem dijelu Ukrajine.

Drugačija filozofija prema svom narodu

„Naš stav je jasan i svima je poznat: sve dok su ruske trupe na našoj teritoriji ne može biti riječi o pregovorima“, rekao je on.

Pored toga, rekao je šef kabineta predsednika, Ukrajinci imaju drugačiju filozofiju prema svom narodu, po čemu se „razlikuju od Rusa“.

„Mi mislimo o našem narodu, a Rusi ne broje ljude, za njih su samo meso koje bacaju u mlin. I zato, naravno, ovo je rat ne samo između Rusije i Ukrajine, to je rat pogleda na svijet, filozofije, diktature protiv demokratije“, rekao je Jermak.

Teritorijalni integritet Ukrajine

Što se tiče zemalja Afrike i Azije koje su bile saveznici Moskve, a posebno grupe BRICS, Jermak je rekao da su mnoge od tih zemalja izrazile podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

„Bilo je mnogo kontakata u posljednje vrijeme, uključujući i posjetu afričkih lidera. Uvjeren sam da je to promijenilo njihov stav prema ovom ratu, prema onome što se dešava“, dodao je.

Jermak je rekao da je njegova vlada zahvalna na međunarodnoj podršci koja se pokrenula početkom invazije Rusije, kao i da je Njemačka jedna od zemalja koje najviše pomaže Kijevu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada