Iran započeo vojne vježbe elektronskog ratovanja

Iran je razvio domaću industriju oružja, uprkos međunarodnim sankcijama.

Teheran je objavio maketu naprednog, domaćeg drona Mohajer-10 sa poboljšanim dometom i trajanjem leta, kao i većom nosivošću (EPA)

Iran je započeo vojne vježbe za testiranje svojih sposobnosti “elektronskog ratovanja” protiv simuliranih neprijateljskih dronova, borbenih aviona i helikoptera, javila je iranska državna televizija, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, jedinice iranske vojne mornarice, kopnene i zračne snage, kao i PZO, učestvovali su u vježbama u centralnom, uglavnom pustinjskom regionu Irana.

U vježbama su učestvovali radari domaće proizvodnje, dronovi, borbeni avioni sa posadom i bez posade, objavila je državna televizija.

Domaće oružje

Iranska vojska je dobro opremljena i postigla je rezultate u suprotstavljanju prijetnjama u današnjem svijetu, rekao je zamjenik načelnika Odjeljenja za koordinaciju vojske kontraadmiral Habibollah Sayyari, javila je iranska televizija na engleskom Press.

Iran je razvio domaću industriju oružja, uprkos međunarodnim sankcijama, prenio je Reuters.

Teheran je u utorak objavio maketu naprednog, domaćeg drona Mohajer-10 sa poboljšanim dometom i trajanjem leta, kao i većom nosivošću.

SAD je optužio Iran da je isporučio Rusiji, između ostalih, i dronove Mohajer-6, što Teheran negira.

Izvor: Agencije