Danska najavila da će zabraniti javno spaljivanje vjerskih spisa

Danski ministar pravde naveo je da će vlada donijeti zakon o zabrani spaljivanja vjerskih spisa na javnim mjestima, zbog nedavnog spaljivanja Kur'ana.

”Javno spaljivanje vjerskih spisa mora biti kažnjivo do dvije godine zatvora”, istakao je Hummelgaard na konferenciji za novinare (Reuters)

U Danskoj je najavljeno donošenje zakona o zabrani javnog spaljivanja Kur'ana, javili su tamošnji mediji.

“Vlada Danske zabranit će javno skrnavljenje Kur'ana“, rekao je u petak ministar pravde Peter Hummelgaard.

Naveo je da će Vlada donijeti zakon o zabrani spaljivanja vjerskih spisa na javnim mjestima, izvještava list Ekstra Bladet.

”Javno spaljivanje vjerskih spisa mora biti kažnjivo do dvije godine zatvora”, istakao je Hummelgaard na konferenciji za novinare.

Nazvavši spaljivanje Kur'ana u osnovi podrugljivim i bezosjećajnim činom, ministar pravde je rekao da skrnavljenje muslimanske svete knjige također šteti interesima Danske.

Ogorčenje u muslimanskom svijetu

Početkom augusta sedam danskih opozicionih stranaka izrazilo je prigovor vladinim naporima da zabrani spaljivanje primjeraka Kur'ana, tvrdeći da bi takav zakon značio neprihvatljivo ograničenje slobode izražavanja, prenosi Hina.

Ogorčenje u muslimanskom svijetu zbog skrnavljenja Kur'ana ispred ambasada muslimanskih zemalja u Danskoj i Švedskoj potaknulo je obje vlade da kažu da će tražiti načine da zakonski ograniče spaljivanje.

Međutim, zabrana spaljivanja Kur'ana bila bi u sukobu s načelima slobode govora u Danskoj, navele su opozicione stranke u zajedničkoj izjavi.

“Sve potpisane strane podržavaju temeljne danske građanske slobode i mišljenja su da građanske slobode uvijek moraju imati prednost nad vjerskim dogmama”, napisali su.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada