Ben-Gvir se obrušio na supermodel Bellu Hadid zbog prava Palestinaca

Hadid je kritizirala komentare krajnje desnog ministra, koji je rekao da prava Izraela imaju prednost nad slobodom kretanja Palestinaca.

Bella Hadid, čiji je otac Palestinac, je glasna zagovornica prava Palestinaca (Reuters)

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti sukobio se s američkim supermodelom Bellom Hadid zbog njegovih komentara ove sedmice, koje su Palestinci nazvali rasističkim.

U intervjuu za N12 News u srijedu, Itamar Ben-Gvir je rekao da je pravo na život i kretanje doseljenika u ilegalnim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali nadjačalo pravo Palestinaca na kretanje.

Palestinci su se dugo bunili protiv ograničenja putovanja, uključujući kontrolne tačke koje im je uveo Izrael na okupiranoj Zapadnoj obali, području u kojem imaju ograničenu samoupravu.

Ben-Gvir, koji živi u jevrejskom naselju Kiryat Arba u blizini grada Hebrona, žarišne tačke na Zapadnoj obali, rekao je u intervjuu da su oni potrebni kako bi se zaštitila sigurnost njegove porodice.

“Moje pravo, pravo moje žene, pravo moje djece da putuju cestama Judeje i Samarije važnije je od prava na kretanje za Arape”, rekao je, nazivajući Zapadnu obalu biblijskim hebrejskim imenom.

‘Nijedan život nije vrijedniji od tuđeg’

Supermodel Bella Hadid, čiji je otac Palestinac i koja je bila glasna zagovornica prava Palestinaca, kritizirala je Ben-Gvirin komentar na Instagramu, gdje ima blizu 60 miliona pratilaca.

“Ni u jednom mjestu, ni u jednom trenutku, pogotovo u 2023. godini jedan život ne bi trebao biti vrijedniji od tuđeg. A naročito zbog njihove etničke pripadnosti, kulture ili čiste mržnje”, napisala je u objavi u četvrtak.

Također je objavila video snimak vodeće izraelske grupe za ljudska prava B'Tselem koja prikazuje izraelske vojnike u Hebronu kako govore jednom stanovniku da Palestinci ne smiju hodati određenom ulicom jer je ona rezervirana za Jevreje.

“Podsjeća li ovo nekoga na nešto?”, napisala je.

Ben-Gvir je odgovorio u saopćenju u petak nazivajući Hadid “mrziteljem Izraela” i rekao da je podijelila samo dio intervjua na svom računu na društvenim mrežama kako bi ga prikazala kao rasistu.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u četvrtak Ben-Gvirovu izjavu kao “rasističku i gnusnu” i reklo da ona “samo potvrđuje izraelski režim apartheida jevrejske nadmoći”.

Međunarodna zajednica, zajedno s Palestincima, izgradnju naselja smatra nezakonitom. Više od 700.000 Izraelaca živi na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu – teritorijima koje je Izrael osvojio 1967. i koje su palestinski čelnici tražili za buduću državu.

Palestinci u Hebronu, gdje jevrejska naselja zauzimaju značajan dio centra grada, posebno su osjetljivi na nasilje koje sponzorira država, kao i na izraelski nadzor.

Napadi doseljenika na Palestince i njihovu imovinu također su redovna pojava.

Ove godine ubijeno više od 200 Palestinaca

Izrael je odbacio sve sugestije da održava sistem aparthejda nad Palestincima, uprkos izvještajima vodećih organizacija za ljudska prava – uključujući Human Rights Watch i Amnesty International, koji tvrde drugačije.

Zapadnu obalu potresa nasilje od početka prošle godine, zbog učestalih smrtonosnih napada izraelske vojske.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, više od 200 Palestinaca je ubijeno ove godine, što je najveći broj smrtnih slučajeva od 2005. godine.

Ben-Gvir, član krajnje desne koalicije premijera Benjamina Netanyahua, u prošlosti je bio osuđivan za poticanje rasizma i podržavanje terorističke organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada