Zatvor u kojem će se predati Trump: Insekti, prljavština i 15 umrlih prošle godine

Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu o uslovima u zatvoru nakon ‘vjerodostojnih tvrdnji da je zatvorena osoba umrla prekrivena insektima i prljavštinom’.

Ustanova je i ranije bila na zlu glasu kao nehigijenska, nesigurna i puna insekata (Reuters)

Sve su oči uprte u zatvor u američkoj saveznoj državi Georgia gdje bi se danas trebao predati bivši američki predsjednik Donald Trump zbog krivičnih prijava povezanih s nastojanjima da poništi rezultate izbora u SAD-u 2020. godine.

Trump je rekao da se planira predati u četvrtak u zatvoru okruga Fulton, poznatom i kao zatvor Rice Street, nakon što su vlasti njemu i 18 njegovih suoptuženika dale rok do petka u podne da se predaju.

Bivši predsjednik, koji ubjedljivo vodi u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju za izbore 2024. godine, i suoptuženici optuženi su ovog mjeseca, a terete se da su se pridružili uroti za “nezakonito mijenjanje ishoda” glasanja 2020. godine u Georgiji.

Standardna procedura je da se optuženicima uzmu otisci prstiju i da se naprave fotografije prije nego što budu pušteni uz kauciju, koja je u Trumpovom slučaju već postavljena na 200.000 dolara.

Prekomjerna sila i diskriminacija zatovrenika

Trump, koji je negirao bilo kakvu krivicu, nije morao biti fotografiran tokom tri prethodna hapšenja ove godine.

Šerif okruga Fulton Pat Labat nedavno je rekao novinarima da, kada se radi o dolasku u njegov zatvor u Atlanti, “nije bitan vaš status”.

“Imamo spremno slikanje za vas”, kazao je Labat.

Prije nego što je zatvor okruga Fulton došao u centar nacionalne pažnje zbog Trumpovih optužbi za uplitanje u izbore, ustanova je bila na lošem glasu kao nehigijenska, nesigurna i puna insekata.

Prema Atlanta Journal-Constitutionu, u zatvoru se trenutno nalazi više od 2.500 zatvorenika, što je dvostruko više od broja za koji je izvorno predviđen 1989. godine.

Petnaest zatvorenika umrlo je u zatvoru prošle godine, pišu novine, a samo u proteklih pet sedmica zabilježena su četiri smrtna slučaja.

Prošlog mjeseca je Ministarstvo pravosuđa SAD-a objavilo da pokreće istragu o uslovima u zatvoru nakon “vjerodostojnih tvrdnji da je zatvorena osoba umrla prekrivena insektima i prljavštinom”.

Odjel je, također, ukazao na izvještaje da je zatvor bio “strukturalno nesiguran”, da je bio mjesto nasilja koje je uzrokovalo povrede, pa čak i smrt, te da su policajci procesuirani zbog uporabe prekomjerne sile.

“Ljudi u zatvorima imaju pravo na temeljne zaštite njihovih građanskih prava”, rekao je američki državni tužilac Merrick Garland u izjavi, najavljujući istragu.

‘Zanemarivanje do smrti u ćeliji punoj stjenica’

“Pokrenuli smo istragu u zatvoru okruga Fulton na osnovu optužbi o nesigurnim, nehigijenskim životnim uslovima u zatvoru, prekomjernoj sili i nasilju unutar njega, diskriminaciji zatvorenih osoba s mentalnim problemima i nepružanju odgovarajuće medicinske brige zatvorenim osobama”, kazao je.

Garland je dodao da će pregled uslova u zatvoru imati za cilj utvrditi postoje li sistemska kršenja federalnog zakona i, ako jesu, kako ih ispraviti.

Također će ispitati diskriminiraju li okružni ili lokalni uredi šerifa zatvorenike s mentalnim problemima.

Početkom augusta porodica čovjeka koji je umro u ćeliji punoj stjenica u zatvorskom psihijatrijskom odjelu postigla je nagodbu s okrugom Fulton zbog njegove smrti, kazali su njihovi advokati.

Lashawn Thompson umro je prošlog septembra, tri mjeseca nakon što je doveden u ustanovu.

Njegova je smrt privukla pažnju javnosti u aprilu, nakon što je jedan od advokata porodice objavio fotografije njegovog lica i tijela prekrivenih insektima.

Nezavisna obdukcija koju je u maju objavila porodica rekla je da je Thompson “bio zanemaren do smrti”.

Prethodni izvještaj ureda medicinskog istražitelja okruga Fulton nije pronašlo očite znakove povreda na Thompsonovom tijelu, ali je zabilježilo “tešku infestaciju stjenicama”.

Nagodba vrijedna četiri miliona dolara

Uzrok njegove smrti naveden je kao “neutvrđen”.

U izjavi od 3. augusta, advokati porodice Thompson izjavili su da su zadovoljni nagodbom, koja, prema izvještajima, iznosi ukupno četiri miliona dolara, ali su dodali da “nismo ni blizu kraja puta do pune pravde”.

“Nastavit ćemo raditi s porodicom Thompson – i zajednicom koja je stala iza njih – kako bismo osigurali da se tragedija poput ove nikada ne dogodi drugoj porodici ili odnese još jedan život”, rekli su.

“Lashawnov život je bio važan i zajedno možemo zahtijevati i motivirati značajne promjene u njegovom imenu. To će biti naslijeđe Lashawna Thompsona.”

Izvor: Al Jazeera i agencije