Trump smijenio glavnog advokata

Bivši američki predsjednik će se predati u četvrtak nadležnim organima, u procesu koji se protiv njega vodi zbog optužbi da je pokušao promijeniti izborni poraz 2020.

Donald Trump je optužnicu opisao kao politički motiviran pokušaj da se njegova kampanja za reizbor u Bijelu kuću izbaci iz kolosijeka (EPA)

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump smijenio je glavnog advokata koji ga zastupa u državi Georgia uoči predaje nadležnim organima kasnije u četvrtak.

Drewa Findlinga, advokata koji je vodio Trumpovu odbranu u Georgiji, zamijenio je Steven Sadow, advokat iz Atlante, koji je na web stranici opisan kao “specijalni savjetnik za bijele kragne i odbranu visokog profila”, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Izvor iz Trumpovog okruženja se kaže da Findling nije smijenjen zbog lošeg zastupanja, a osoba koja je upućena u rad Sadowa tvrdi da je on “najbolji advokat u Georgiji”.

Očekuje se da će Trampova advokatica iz Georgije Jennifer Little ostati u pravnom timu i sarađivati sa Sadowom.

‘Najbolji advokat’ brani Trumpa

“Angažiran sam da zastupam predsjednika Trumpa u postupku koju je pokrenut protiv njega u okrugu Fulton, u Georgiji. Predsjednik nikada nije trebao biti optužen. On je nevin po svim tačkama optužnice koja je podignuta protiv njega. Očekujemo da će slučaj biti odbačen ili, ako je potrebno, nadam se nepristrasnoj, otvorenoj poroti, koja će predsjednika proglasiti nevinim”, naveo je Sadow u saopćenju.

Trumpovo saslušanje će vjerovatno biti brzo završeno, jer su bivši predsjednik i njegovi advokati prethodno pregovarali o garancijama i Trump je pristao na kauciju od 200.000 dolara i druge uslove.

U optužnici na 98 stranica podignutoj u Georgiji, koja je objelodanjena prošle sedmice, Trump i još 18 saradnika optuženi su za ukupno 41 krivično djelo povezano s pokušajima da se preokrene Trumpov poraz na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Trump je optužnicu opisao kao politički motiviran pokušaj da se njegova kampanja za reizbor u Bijelu kuću izbaci iz kolosijeka.

“Idem u četvrtak u Atlantu, u Georgiji, da me uhapse”, rekao je Trump u utorak i odbacio sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Izvor: Agencije