Sunak prekršio kodeks ponašanja parlamentaraca

Britanski premijer nenamjerno je propustio prijaviti finansijske interese svoje supruge u udruženju za djecu koja ispunjavaju uslove za vladine poticaje.

Rishi Sunak se izvinio što pismo odobru o ulozi njegove supruge nije bilo dovoljno temeljito (Reuters)

Britanski premijer Rishi Sunak prekršio je kodeks ponašanja parlamentarnih zastupnika jer je propustio prijaviti finansijske interese svoje supruge u udruženju za djecu koja ispunjavaju uslove za vladine poticaje, izjavio je u četvrtak povjerenik za standarde Donjeg doma britanskog Parlamenta Daniel Greenberg.

Kazao je da je do kršenja kodeksa došlo uslijed “zbunjenosti” premijera vezano uz pravila o prijavi udjela njegove supruge u organizaciji Kor Kids te da je greška počinjena “nehotice”, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Povjerenik je zaključio istragu koja je bila otvorena u aprilu, na zahtjev opozicionih liberalnih demokrata.

Oni su zatražili istragu nakon što su mediji objavili da je Akshata Murthy dioničarka u agenciji koja će imati koristi od vladinih poticaja za brigu o djeci.

Laburisti: Sistem treba mijenjati

Sunak je prijavio udio svoje supruge u ministarskom registru nakon što je to propustio spomenuti u odgovoru na pitanje člana parlamentarnog odbora.

Premijer se izvinio što njegovo pismo odboru iz aprila ove godine “nije bilo dovoljno temeljito”.

Šefica laburista Angela Rayner je rekla da je taj slučaj dokaz da sistem treba potpuno preurediti.

Laburisti će osnažiti sistem, povećati transparentnost i osnovati nezavisnu komisiju za etiku i čestitost, istaknula je.

U težim slučajevima kršenja kodeksa pitanje se može proslijediti odboru koji može uvesti sankcije, uključujući suspenziju plate.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada