Stanovnici ruskog sela čuli eksploziju prije ‘pada Prigožinovog aviona’

Šef Wagnera naveden je kao putnik u privatnom avionu koji je u srijedu pao na putu iz Moskve za Sankt Peterburg, ali Kremlj nije potvrdio njegovu smrt.

Wagnerov borac ispred improviziranog spomenika s portretima Jevgenija Prigožina i Dmitrija Utkina u Novosibirsku (Reuters)

Stanovnici obližnjeg sela kod kojeg se srušio avion i poginuli svi koji su se u njemu nalazili, navodno uključujući vođu plaćenika grupe Wagner Jevgenija Prigožina, kažu da su čuli prasak prije nego što su vidjeli kako avion pada na tlo.

U srijedu se privatni avion srušio u blizini sela Kuženkino, u ruskoj regiji Tver, na putu iz Moskve za Sankt Peterburg, pri čemu je poginulo svih 10 putnika u avionu, uključujući tri člana posade.

Vitalij Stepenok, 72-godišnji stanovnik Kuženkina, rekao je za Reuters: “Čuo sam eksploziju ili prasak. Obično, ako se dogodi eksplozija na tlu, onda dobijete jeku, ali to je bio samo prasak, a ja sam podigao pogled i vidio bijeli dim.”

“Jedno je krilo odletjelo u jednom smjeru i trup je krenuo tako”, kazao je, pokazujući rukama kako bi opisao kako se avion spušta prema zemlji.

“I onda je skliznuo prema dole na jednom krilu. Nije ronio nosom, klizio je.”

Bez potvrde iz Kremlja

Drugi seljanin, po imenu Anatolij, rekao je: “U smislu onoga što se moglo dogoditi, reći ću samo ovo: to nije bila grmljavina, to je bio metalni prasak, recimo to tako. Već sam čuo takve stvari.”

Avionska nesreća dogodila se dva mjeseca nakon prekinute pobune grupe plaćenika protiv generala ruske vojske, u kojoj ih je javno optužio za nesposobnost u ratu u Ukrajini.

Prema popisu putnika, ljudi u avionu bili su članovi grupe, uključujući Prigožina i njegovog zamjenika Dmitrija Utkina.

Iako iz Kremlja nije bilo službenih komentara o nesreći i mogućoj smrti vođe plaćenika, Telegram kanal povezan s Wagnerovom grupom proglasio je Prigožina mrtvim.

Forenzičari su podigli šator i opremu za rasvjetu na mjestu olupine, dok su dio plavo-bijelog repa i drugi dijelovi aviona ležali na tlu.

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne plaćeničke grupe Wagner (Reuters)

Istraga pada aviona u toku

Izvještavajući sa mjesta nesreće, Al Jazeerin Amine Derghami je kazao: “Možemo potvrditi da su dva vozila stigla na mjesto nesreće kako bi prevezli mrtve. Dijelovi aviona pronađeni su dva kilometra dalje, ali potraga je bila teška.”

“Ruske vlasti su potvrdile da je Prigožin bio na letu. Ruski avijacijski savez ranije je objavio popis putnika, sedam članova Wagnera sa tri člana posade.”

“Do sada istražni tim nije potvrdio da je Prigožinovo tijelo pronađeno ili da je on poginuo u nesreći.”

Ruski istražitelji rekli su da su otvorili kriminalističku istragu o padu aviona.

Neki neimenovani izvori, na koje se poziva Reuters, kazali su ruskim medijima kako vjeruju da je jedan ili više projektila zemlja-zrak oborio avion.

Al Jazeera nije uspjela nezavisno provjeriti te tvrdnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada