Savjetnik Bijele kuće u junu razgovarao sa visokim ruskim zvaničnikom o Prigožinu

Jake Sullivan je potvrdio da je u junu ove godine razgovarao sa pomoćnikom ruskog predsjednika o Prigožinu.

Jevgenij Prigožin (u sredini), bio je osnivač i vlasnik ruske grupe Wagner (Reuters)

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan potvrdio je da je u junu ove godine razgovarao sa pomoćnikom ruskog predsjednika Vladimira Putina o vođi paravojne organizacije Wagner Jevgeniju Prigožinu, prenosi Tanjug.

Prigožin je, prema navodima zvanične Moskve, poginuo u avionskoj nesreći, prenio je njujorški dnevnik Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

List navodi da je nakon neuspjele oružane pobune Wagnera protiv ruskog vojnog vrha, Sullivan razgovarao sa Jurijem Ušakovom, bivšim ruskim izaslanikom u Washingtonu, prenosi Reuters.

Svrha tih razgovora bila je da se dokaže da Sjedinjene Američke Države nisu bile umiješane u pobunu Wagnera, kao i da su SAD taj događaj smatrale unutrašnjim pitanjem Ruske Federacije, prenio je njujorški dnevnik.

Deset mrtvih

Jedan od fragmenata aviona koji se srušio u Tverskoj oblasti, u kojem je bio Jevgenij Prigožin, vođa privatne vojne kompanije Wagner, nađen je na ulazu u selo Kuženkino, oko dva kilometra od mjesta nesreće, javio je izvještač agencije RIA Novosti.

Policija je ogradila mjesto pada olupine, a pored njega se nalazi nekoliko automobila specijalnih službi.

Agencija navodi da je put do sela Kuženkino blokiran i da njime prolaze samo vozila Ministarstva za vanredne situacije i istražne komisije.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je u srijedu večer da se u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti srušio privatni avion “Embraer Legacy”, koji je letio iz Moskve za Sankt Peterburg. U avionu je bilo 10 ljudi, uključujući tri člana posade i svi su poginuli.

Vođa ruske privatne kompanije Wagner, Jevgenij Prigožin i njen komandant Dmitrij Utkin bili su među 10 osoba koje su se nalazile u avionu, potvrdila je ruska Federalna agencija za zračni saobraćaj. Ta služba objavila je i imena sedam putnika, među kojima su i Prigožin i Utkin, kao i imena trojice pilota, prenijeli su ruski mediji.

Prethodno je i grupa Wagner na svom Telegram kanalu potvrdila vijest o smrti svog vođe Prigožina, za čiju je pogibiju okrivila, kako je navedeno, ”izdajnike Rusije”.

Portparol hitne pomoći rekao je za RIA Novosti da su na mjestu nesreće pronađena tijela osam osoba. Operacija potrage se nastavlja.

Izvor: Agencije