Kijev tvrdi da su se ukrajinske snage iskrcale na Krim

Mornarica i vojna obavještajna služba izveli su preko noći ‘specijalnu operaciju’ s jedinicama koje su se iskrcale na okupirani poluotok, rekli su zvaničnici u Kijevu.

Obavještajna služba je rekla da je tačka iskrcavanja bila na zapadnom vrhu Krimskog poluotoka (Reuters)

Ukrajinska mornarica i vojna obavještajna služba izveli su preko noći “specijalnu operaciju” s jedinicama koje su se iskrcale na Krim, rekli su zvaničnici.

Kratki snimak objavljen u četvrtak, zajedno sa saopćenjem obavještajne službe Ministarstva odbrane, prikazuje mali motorni čamac kako se po noći kreće u blizini obale.

Navodno iskrcavanje dogodilo se u trenutku kada je Ukrajina 24. augusta slavila nezavisnost od Sovjetskog saveza.

Obavještajna služba je rekla da je tačka iskrcavanja bila na zapadnom vrhu Krimskog poluotoka.

‘Ciljevi postignuti, ima žrtava’

“Specijalne jedinice na plovilima iskrcale su se na obalu u području naselja Olenivka i Majak”, tvrde ukrajinski obavještajci.

Dodaje se da su “svi ciljevi” postignuti i da ima žrtava, ali se ne preciziraju ciljevi operacije.

“Neprijatelj je pretrpio gubitke u ljudstvu, [a] neprijateljska oprema je uništena”, navodi Ministarstvo odbrane, ističući da se “na ukrajinskom Krimu ponovo zavijorila državna zastava”.

Ako se potvrdi, operacija bi označila rijetku demonstraciju da ukrajinske snage mogu izvoditi akcije na terenu na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Izvještaji dolaze dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao da će prekinuti rusku okupaciju Krima.

Moskva je prošlog mjeseca optužila Ukrajinu za napad na Krimski most izgrađen u Rusiji, koji je zatvoren zbog više incidenata, uključujući eksploziju u julu 2023. godine.

Zelenski je kazao da će Krim, kada se vrati pod ukrajinsku kontrolu, biti dio ukrajinske, a time i globalne ekonomije.

Višestruki napadi na poluotok

“Danas poduzimamo prvi takav ekonomski korak. Potpisujemo prvi dokument s kompanijama koje su spremne ući na Krim nakon Ukrajine“, rekao je.

Ukrajina je od početka invazije pokrenula višestruke napade na poluotok koji je pripojila Rusija, a to područje naziva “privremeno okupiranim”.

Rusija nije pokazala nikakav znak napuštanja Krima, koji je koristila kao platformu za lansiranje raketnih napada na ukrajinske ciljeve.

Izvor: Al Jazeera i agencije