Demontira se kamp plaćenika Wagnera u Bjelorusiji

Od 273 specijalizirana vojna šatora, gdje u jedan šator može stati 20 ljudi, demontira se 101 šator, pokazuju satelitske fotografije servisa Planet Labs.

Moguće je da su neki Wagnerovi vojnici premješteni na druga mjesta u Bjelorusiji (Reuters)

Satelitske fotografije servisa Planet Labs do kojih je došao Radio Slobodna Evropa (RSE) pokazuju da se šatorski kamp u blizini bjeloruskog sela za koji se sumnjalo da su napravili plaćenici grupe Wagner demontira.

Fotografije koje je u srijedu snimio Planet Labs pokazuju da se od 273 specijalizirana vojna šatora, gdje u jedan šator može stati 20 ljudi, demontira 101 šator.

To bi značilo da bi prostor za nešto više od 2.000 Wagnerovih boraca bio ukinut.

Smatra se da je na toj lokaciji bilo smješteno oko 5.000 vojnika.

Nije jasno gdje se premještaju šatori i vagnerovci, prenosi Beta.

Čini se da fotografije iz Planet Labsa pokazuju da je proces demontaže kampa najvjerovatnije počeo 1. augusta.

Kako izgleda, reorganizacija ili demontaža kampa se odnosi samo na smještaj, uz neznatno smanjenje vojne opreme na istoj lokaciji.

Prethodno iskopavani rovovi

Telegram kanali povezani s Wagnerom navode da su neki od boraca ove grupe u Bjelorusiji otišli u Rusiju na odmor, dok su neki prebačeni na operacije u Africi.

Također je moguće da su neki Wagnerovi vojnici premješteni na druga mjesta u Bjelorusiji, jer su prethodne fotografije Planet Labsa pokazivale iskopavanje rovova na teritoriji vojnog poligona Repišča, koji se nalazi 15 kilometara od sela Cel.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je krajem jula da je do 100 boraca Wagnera moglo biti prebačeno u zapadnu Bjelorusiju, blizu poljskog grada Suvalki, koji se nalazi na Suvalki koridoru, koji je dionica duga 80 kilometara i jedina kopnena veza NATO saveza s baltičkim članicama Litvanijom, Latvijom i Estonijom.

Najnoviji satelitski snimci iz Planet Labsa stigli su istog dana kada su zvaničnici ruske avijacije rekli da je osnivač i vođa Wagnera Jevgenij Prigožin bio na listi putnika aviona koji se srušio u zapadnoj ruskoj regiji Tver, oko 270 kilometara sjeverno od Moskve.

Zvaničnici još nisu potvrdili Prigožinovu smrt u nesreći, iako su tijela svih 10 ljudi iz aviona navodno izvučena.

Izvor: Agencije