Bivši Trumpov advokat Rudolph Giuliani predao se u zatvoru u Georgiji

Giuliani se tereti da je sa bivšim predsjednikom i još 17 osoba nelegalno pokušavao promijeniti rezultate izbora 2020.

Prije polaska, Giualiani je u New Yotku negirao navode iz optužnice i branio Trumpa (EPA)

Rudolph Giuliani, koji je bio lični advokat Donalda Trumpa, u srijedu se predao u zatvoru u Georgiji, po optužbi da je sa bivšim američkim predsjednikom i još 17 osoba nelegalno pokušavao promijeniti rezultate izbora 2020. u toj američkoj saveznoj državi, koje je Trump izgubio.

Giulianiju je naloženo da plati kauciju od 150.000 dolara i da ne zastrašuje druge optužene ili svjedoke u slučaju, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Reuters.

Sedmoro iz optužnice protiv Trumpa koju je podnijela tužiteljica okruga Fulton Fani Willis, već su se predali u zatvoru okruga Fulton u Atlanti, navodi se u dokumentima okruga.

Prije polaska, Giuliani je u New Yorku negirao navode iz optužnice i branio Trumpa.

“Idem u Georgiju i jako se dobro osjećam, pošto znam da branim prava svih Amerikanaca. Ja govorim istinu, oni lažu”, rekao je Giuliani, nekadašnji federalni tužilac i bivši gradonačelnik New Yorka.

Trump najavio da će se predati u četvrtak

Trump, koji vodi u utrci za predsjedničku nominaciju republikanaca 2024. godine, naveo je da će se predati u u četvrtak, kako bi se suočio sa optužbama.

Ostalih 11 optuženih čija se imena navode u optužnici imaju vremena do petka da se predaju.

Trump je za optužnicu rekao da je politički motivirana i nastavio tvrditi da su izbori 2020. pokradeni i da je bilo krađe glasova kako bi pobijedio Joe Biden, navodi VOA.

Optužnica iz Georgije tereti Giulianija da je davao mnoge neistinite izjave o krađi na izborima, i to zvaničnicima u drugim saveznim državama, kao što su Arizona i Pennsylvania, u pokušaju da ih ubijedi da odobre da se zamijene elektori u zvaničnoj verifikaciji izbornih rezultata, kako bi Trump ostao na vlasti.

Izvor: Agencije