Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, UAE i Saudijska Arabija pozvani u BRICS

Proširenje, koje ima za cilj povećanje utjecaja bloka, također bi moglo da otvori put desetinama zainteresovanih zemalja koje traže prijem u BRICS.

Lideri pet zemalja BRICS-a pozvali su dodatnih šest država da im se pridruže (Reuters)

Lideri BRICS-a usvojili su završnu deklaraciju 15. samita u Johanesburgu, u kojoj su pozvali Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate da se pridruže toj organizaciji, prenosi Tanjug.

Proširenje, koje ima za cilj povećanje utjecaja bloka, koji trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, također bi moglo da otvori put desetinama zainteresovanih zemalja koje traže prijem u BRICS.

To bi podržalo napore Pekinga i Moskve da to pretoče u održivu protutežu Zapadu, ocjenjuje Reuters.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji je domaćin samita lidera BRICS-a, najavio je danas da će novi kandidati biti primljeni u članstvo 1. januara 2024. godine.

Dodao je da je prijem novih članica prva faza proširenja petorke.

Ramaphosa je saopštio da su lideri ovog ekonomskog saveza usvojili završnu deklaraciju 15. samita i istakao da je BRICS veoma zabrinut zbog sukoba u svijetu i da se zalaže za mirno rješavanje, putem dijaloga.

Podjele u bloku

Također je skrenuo pažnju na potrebu da se u obračunima koriste nacionalne valute.

„Ovo je globalni trenutak za korištenje lokalnih valuta, alternativnih finansijskih procedura i alternativnih sistema plaćanja“, rekao je Ramaphosa, prenosi agencija RIA Novosti.

On je pojasnio da su lideri zadužili ministre finansija svojih zemalja da rade na ovim pitanjima.

Prema riječima predsjednika Južne Afrike, BRICS je spreman da traži mogućnosti za poboljšanje stabilnosti, pouzdanosti i poštenih i fer odnosa u globalnoj finansijskoj arhitekturi.

Debata o proširenju bila je na vrhu dnevnog reda trodnevnog samita u Johanesburgu, a dok su sve članice BRICS-a javno izrazile podršku proširenju bloka koji je dom oko 40 posto svjetske populacije i četvrtine globalnog bruto domaćeg proizvoda, među liderima je bilo podjela koliko bi ono trebalo da bude i u kojem vremenskom periodu, navodi Reuters.

Više od 40 zemalja izrazilo je interesovanje za pridruživanje BRICS-u, prema izjavama južnoafričkih zvaničnika, a 22 su zvanično zatražile da budu primljene.

Lideri BRICS-a pozdravili proširenje

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas novoprimljenim članicama BRICS-a, uvjeravajući da će Rusija nastaviti da radi na širenju uticaja te organizacije u svijetu.

“Želio bih da čestitam našim novim članicama koje će sljedeće godine raditi punom parom”, rekao je Putin, govoreći putem video veze na konferenciji za novinare poslije samita BRICS-a u Južnoj Africi, prenio je TASS.

Kineski predsjednik Xi Jinping ocijenio je da će širenje BRICS-a dati novi podsticaj mehanizmu saradnje grupe.

Xi je rekao na samitu u Johanesburgu da proširenje pokazuje odlučnost BRICS-a da bude jedinstven i otvoren za saradnju, prenio je Reuters.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je na konferenciji za novinare da će uključivanje novih članica u BRICS-a dodatno ojačati organizaciju i dati joj novi zamah.

“Indija je oduvijek vjerovala da će primanje novih članica dodatno ojačati BRICS kao organizaciju i da će našim zajedničkim naporima dati novi podsticaj”, rekao je Modi.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izjavio je da interesovanje novih zemalja da se pridruže organizaciji BRICS pokazuje koliko je relevantna težnja te grupe za stvaranje novog svjetskog ekonomskog poretka.

“Ostaćemo otvoreni za nove kandidate”, rekao je Lula na konferenciji za novinare u Johanesburgu u Južnoj Africi, prenio je Reuters.

UAE i Etiopija pozdravili odluku

Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija pozdravili su danas odluku lidera BRICS-a o proširenju i o pozivu u članstvo ekonomskog saveza za ove dvije zemlje.

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Mohamed bin Zayed al Nahjan izjavio je danas da poštuje uključivanje svoje zemlje u BRICS.

“Poštujemo viziju rukovodstva BRICS-a i cijenimo uključivanje UAE-a u članstvo ove važne grupe. Radujemo se kontinuiranoj posvećenosti, saradnji za prosperitet, dostojanstvo i dobrobit svih nacija i ljudi širom svijeta”, napisao je predsjednik UAE-a na platformi X.

Etiopski premijer Abii Ahmed saopštio je danas u objavi na platformi X da je odluka članica BRICS-a da pozove Etiopiju da se pridruži „važna odluka “ i da njegova zemlja želi da sarađuje na „inkluzivnom i prosperitetnom globalnom poretku“, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije