Vučić o Deklaraciji iz Atine: Srbija tražila da se izbace sankcije Rusiji

Vučić je rekao da je Srbija eksplicitno bila protiv dva stava u dokumentu, od kojih je jedan stav o sankcijama Rusiji.

Vučić je istakao da su pritisci svakodnevni i da već godinu i po dana svakodnevno od njega traže da se uvedu sankcije Rusiji (EPA)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija bila protiv toga da u Deklaraciji koju su usaglasili lideri Zapadnog Balkana, Moldavije, Evropske unije i Ukrajine u Atini budu navedene sankcije protiv Rusije.

On je dodao da nijedna neformalna večera sa neformalnim zaključcima ne može da promijeni ništa, ali može da govori o načinu razmišljanja i o tome kakvi su odnosi.

Vučić je rekao da su pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji svakodnevni i konstantni od kada je rat u Ukrajini počeo i da je to ponovljeno i na protekloj neformalnoj večeri lidera zemalja Zapadnog Balkana u Atini.

Prema njegovim riječima, tekst Deklaracije se pripremao danima, a prva verzija je usaglašena sa nekim zemljama učesnicima neformalnog skupa.

Dodao je da je Srbija eksplicitno bila protiv dva stava u dokumentu, od kojih je jedan stav o sankcijama Rusiji.

“Za nas je to sve veoma teško, u vrlo smo teškim uslovima uspeli da izborimo ono što je za Srbiju bitno. Tu su bile četiri zemlje, od kojih dve iz EU i Ukrajina koje su pod pritiskom da priznaju Kosovo. Za nas su to bili ključni razgovori”, rekao je.

‘Hapšenje Putina’

Na pitanje da li je sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim razgovorao o izvozu oružja iz Srbije za tu zemlju, Vučić je rekao da su razgovarali o svemu, o situaciji na frontu, evropskom putu dvije zemlje i iskustvima, kao i o Kosovu i teritorijalnom integritetu.

Komentarišući medijske napise da je potpisivanjem Deklaracije podržao hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vučić je odgovorio da je to laž.

“Dogovorili smo se da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture, i svi odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost.”

Lideri sa Zapadnog Balkana, Moldavije, Evropske unije i Ukrajine usaglasili su 22. augusta na neformalnoj večeri u Atini deklaraciju u kojoj se između ostalog navodi snažna i “nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, zasnovanih na vrednostima demokratije i vladavine prava”.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada