Moskva imenovala novog komandanta nakon nestanka ‘generala Armagedona’

Sergej Surovikin, glavni komandant zračno-svemirskih snaga, nestao je iz javnosti nakon pobune Wagnerovih plaćenika protiv državnog vrha.

Surovikin je stekao nadimak "general Armagedon" tokom ruske vojne intervencije u Siriji zbog brutalne taktike koju je ondje primijenio (Reuters)

Rusija je imenovala novog privremenog glavnog komandanta zračno-svemirskih snaga umjesto Sergeja Surovikina, zvanog “general Armagedon”, koji je nestao iz javnosti nakon pobune Wagnerovih plaćenika protiv državnog vrha, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija RIA, prenosi Hina.

Tokom pobune od 23. do 24. juna, Surovikin, komadant ruskih napada na Ukrajini, pojavio se u videu i činio se napet te je pozvao šefa Wagnera Jevgenija Prigožina da odustane od marša na Moskvu.

Nakon pobune, koja je okončana pregovorima i dogovorom, neki ruski i drugi mediji objavili su da se protiv Surovikina, kojeg je Prigožin često javno hvalio uoči pobune, vodi istraga zbog mogućeg sudioništva u pobuni te da je u kućnom pritvoru.

Surovikin razriješen dužnosti

Ruski medij RBC i telegram kanal Rybar blizak ministarstvu odbrane, objavili su u utorak da je Surovikin smijenjen s mjesta komadanta ruskih zračnih snaga.

U srijedu je RIA citirala neimenovani izvor koji je rekao: “Bivši načelnik ruskih zračnih i svemirskih snaga Sergej Surovikin sada je razriješen dužnosti.”

Prema istom izvoru Surovikinov dosadašnji zamjenik Viktor Afzalov “privremeno vrši dužnost vrhovnog komadanta ratnog zrakoplovstva”.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj koji nije službeno potvrđen.

Bio na čelu ruskih snaga u Ukrajini

Surovikin je stekao nadimak “general Armagedon” tokom ruske vojne intervencije u Siriji zbog brutalne taktike koju je ondje primijenio.

U oktobru 2022. postavljen je na čelo ruskih vojnih operacija u Ukrajini, ali u januaru je ta uloga dodijeljena generalu Valeriju Gerasimovu, načelniku Glavnog štaba, a Surovikin je postavljen za Gerasimovljeva zamjenika.

Afzalov je prethodno bio zamjenik Surovikina i bio je načelnik štaba Zračno-svemirskih snaga najmanje četiri godine, prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi.

Tokom Surovikinove odsutnosti iz javnosti, Afzalov je prošlog mjeseca prikazan na televiziji kako podnosi brifing Gerasimovu.

Izvor: Agencije