Prigožin, prijeratni zatvorenik i ugostitelj koji je poveo pobunu protiv Putina

Postao je globalno poznat početkom invazije na Ukrajinu u kojoj je njegova privatna kompanija Wagner učestvovala.

Šef ruskih plaćenika Prigožin naveden je kao putnik u avionu koji se srušio bez preživjelih (Reuters)

Evo nekoliko ključnih činjenica o Jevgeniju Prigožinu, osnivaču ruskih plaćeničkih snaga grupe Wagner, za kojeg je ruska uprava za civilnu avijaciju rekla da je bio na spisku putnika aviona koji se u četvrtak srušio sjeverno od Moskve.

Svađe s vojnim establišmentom

Prigožin, kojem su 62 godine, postao je poznat početkom ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, gdje su njegovi borci, uključujući hiljade osuđenika koje je regrutirao iz zatvora, predvodili ruski napad na grad Bahmut u najdužoj i najkrvavijoj bitci rata.

Prigožin je koristio društvene medije kako bi širio glas o Wagnerovim uspjesima i ulazio u svađu s vojnim establišmentom, optužujući ga za nesposobnost, pa čak i za izdaju.

Globalno prepoznatljivo lice puno ožiljaka

Prigožinovo lice s ožiljcima, dobro obrijana glava i neravni zubi umrljani duhanom postali su naširoko poznati, kao i njegov rječnik pun psovki.

Ankete pokazuju da je postao peta najprepoznatljivija osoba nakon Putina, premijera Mihaila Mišustina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i ministra obrane Sergeja Šojgua.

Zauzeo je političku nišu među konzervativnim Rusima koji poštuju sovjetskog vođu Jozefa Staljina i žele dobiti rat u Ukrajini, bez obzira na sve.

“Drug Staljin je bio potpuno u pravu”, rekao je Prigožin u maju, hvaleći smrtnu kaznu za vojnike i zvaničnike koji nepodržavaju posrnule ratne napore.

Junska pobuna

U junu je Prigožin vodio pobunu u kojoj su Wagnerovi borci preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i oborili nekoliko vojnih helikoptera, ubivši pilote, dok su napredovali prema Moskvi. Predsjednik Vladimir Putin nazvao je to činom izdaje koji će naići na oštar odgovor.

Pobuna je okončana dogovorom po kojem je Kremlj rekao da će Prigožin i neki od njegovih boraca otići u Bjelorusiju, kako bi se spriječilo krvoproliće, a protiv njega će biti odbačen krivični postupak za oružanu pobunu.

Zaplijenjeni novac, oružje i pasoši

Neizvjesnost je kružila oko budućnosti Prigožina. Kremlj je rekao da je bio na sastanku s Putinom pet dana nakon pobune. Državna televizija je 5. jula objavila da se istraga protiv njega još uvijek vodi i objavila snimke na kojima se vide novac, pasoši, oružje i drugi predmeti za koje je rečeno da su zaplijenjeni u raciji na jednom od njegovih imanja. No, krajem jula, Prigožin je fotografiran u Sankt Peterburgu dok se u gradu održavao rusko-afrički samit. Ove se sedmice pojavio na videu snimku za koji je sugerirao da je snimljen u Africi, gdje Wagner ima operacije u nekoliko zemalja.

U junu je Prigožin vodio pobunu u kojoj su Wagnerovi borci preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu (Reuters)

Bio u zatvoru prije karijere ugostitelja

Rođen u Sankt Peterburgu 1. juna 1961, Prigožin je proveo devet godina u sovjetskim zatvorima zbog zločina, uključujući pljačku i prevaru. Pušten 1990. godine na samrti Sovjetskog Saveza, započeo je karijeru ugostitelja u svom rodnom gradu. Vjeruje se da je u to vrijeme upoznao Putina, tada glavnog pomoćnika gradonačelnika Sankt Peterburga.

Koristeći političke veze, Prigožin je dobio velike državne ugovore, postavši poznat kao “Putinov kuhar” zbog keteringa za događaje u Kremlju. Nedavno se našalio da bi “Putinov mesar” bio prikladniji naziv.

Osnivanje Wagnera i operacije u Aziji i Africi

Prigožin je 2014. osnovao Wagner, privatnu vojnu kompaniju čiji su borci raspoređeni kao podrška saveznicima Moskve u zemljama uključujući Siriju, Libiju i Centranoafričku Republiku. SAD je sankcionirao kompaniju i optužio je za zločine, što je Prigožin negirao.

Prigožin je navodno koristio Wagnerov angažman u Siriji i afričkim zemljama kako bi osigurao unosne rudarske ugovore. Američki zvaničnici rekli su u januaru da kompanija koristi pristup zlatu i drugim resursima u Africi za finansiranje operacija u Ukrajini.

Prigožinova kompanija zvala se Wagner prema nadimku svog prvog komandanta Dmitrija Utkina, umirovljenog potpukovnika specijalnih snaga ruske vojske. Ubrzo je stekao reputaciju po brutalnosti i nemilosrdnosti.

Wagner je prvi put viđen u akciji u istočnoj Ukrajini ubrzo nakon što je tamo izbio sukob u aprilu 2014, sedmicama nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krim.

Optužbe za gnusne zločine

Zapadne zemlje i stručnjaci Ujedinjenih naroda optužili su Wagnerove plaćenike za kršenja ljudskih prava diljem Afrike, uključujući Centralnoafričku Republiku, Libiju i Mali.

Internetski video iz 2017. prikazuje grupu naoružanih ljudi, navodno Wagnerovih pripadnika, kako muče Sirijca i tuku ga nasmrt maljem prije nego što su njegovo tijelo osakatili i spalili.

Ruske vlasti ignorirale su zahtjeve medija i aktivista za ljudska prava da istraže slučaj.

Miješanje u američke izbore

Prigožin je priznao da je osnovao i finansirao Agenciju za istraživanje interneta, kompaniju za koju Washington kaže da je “farma trolova” koja se miješala u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. U novembru 2022. rekao je da se miješao u izbore u SAD-u i da će to ponovo učiniti.

Kako piše Reuters, šef ruskih plaćenika Prigožin naveden je kao putnik u avionu koji se srušio bez preživjelih, objavile su u srijedu ruske vlasti.

Izvor: Agencije