Komšić i Bećirović se u Kijevu sastali sa Zelenskim

Ukrajinski predsjednik je članovima Predsjedništva BiH ukazao na važnost pridruživanja BiH politici sankcija Evropske unije protiv Rusije.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Denis Bećirović borave u službenoj posjeti Kijevu (Anadolija)

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović u službenoj su posjeti Ukrajini i Kijevu, gdje su se danas sastali i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Bećirović je na društvenim mrežama objavio da su imali sastanak sa čelnikom Ukrajine.

“Srdačan susret i prijateljski razgovor s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim”, naveo je Bećirović.

Zahvala Zelenskog

Zelenski je također objavio da se sastao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Komšićem i Bećirovićem.

“Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i članom Predsjedništva te države Denisom Bećirovićem, koji su došli u posjetu našoj državi radi učešća na trećem samitu međunarodne Krimske platforme”, naveli su na zvaničnoj stranici ukrajinskog predsjednika.

Navodi se da se Zelenski zahvalio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na finansijskoj podršci koju Bosna i Hercegovina pruža Ukrajini u kontekstu ruske agresije te je također ukazao na važnost pridruživanja Bosne i Hercegovine politici sankcija Evropske unije protiv Rusije.

“Hvala vam na vašoj posjeti Ukrajini na Dan državne zastave, to je velika čast za nas. Također vam želim zahvaliti na podršci našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, na podršci i učešću na samitu međunarodne Krimske platforme”, rekao je Zelenski.

Zelenski je izrazio zahvalnost Bosni i Hercegovini na podršci rezolucijama koje se tiču teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, posebno u okviru Ujedinjenih naroda.

“Sagovornici su razgovarali o daljnjim perspektivama jačanja saradnje dviju država, istakavši da Ukrajina i Bosna i Hercegovina dijele zajednički cilj – članstvo u Evropskoj uniji. Predsjednik je također izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina imati priliku da se uključi u praktičnu implementaciju ukrajinske mirovne formule”, navodi se na zvaničnoj stranici ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Međunarodna konferencija Krimska platforma

Komšić i Bećirović došli su noćnim vozom u Ukrajinu, a jutros su u Buči, koja je pretrpjela velika razaranja, položili cvijeće i odali počast žrtvama ruske agresije. Potom su otišli u Kijev, gdje su položili vijence ispred Zida sjećanja na borce poginule za Ukrajinu.

Nakon što su se poklonili žrtvama u Buči, koje su ubijale ruske snage, Komšić i Bećirović su posjetili razoreni most Romanov u Irpinu, predgrađu Kijeva.

Članovi Predsjedništva BiH će tokom boravka u Ukrajini prisustvovati i međunarodnoj konferenciji Krimska platforma koja se održava 23. augusta.

Reakcija Cvijanović

Dodikova najbliža saradnica Željka Cvijanović koja je članica Predsjedništva BiH odbila se pridružiti Komšiću i Bećiroviću na putu u Ukrajinu, piše Hina.

Ona je kazala kako je za posjet znala ali da o tome Predsjedništvo BiH nije zauzelo službeno stajalište.

“O posjetu me predsjedatelj Komšić izvijestio ali on nije stavljan na dnevni red sjednice Predsjedništva, što znači da nije ni razmatran niti su usaglašavani stavovi. U skladu sa tim, stavovi koje budu iznosili tokom posjete su isključivo njihovi lični, a ne službeni stavovi Predsjedništva niti BiH”, kazala je Cvijanović.

Izvor: Agencije