ICJ će u septembru saslušati prigovore Rusije na ukrajinsku tužbu

Ukrajina je podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde nedugo nakon početka ruske invazije 24. februara 2022. godine.

Ljudi prolaze pored škole oštećene granatiranjem u Harkovu [Oleksandr Lapšyn/Reuters]

Međunarodni sud pravde (ICJ) saslušat će u septembru prigovore Rusije na njegovu nadležnost u tužbi u vezi genocida koju je podnijela Ukrajina.

Ukrajina je podnijela tužbu ICJ-u nedugo nakon početka ruske invazije 24. februara 2022. godine, optužujući Moskvu da je pogrešno primijenila Konvenciju o genocidu kako bi opravdala napad.

U preliminarnoj odluci u tom postupku u martu prošle godine ICJ je naredio Rusiji da trenutno prekine vojna djelovanja u Ukrajini, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Presude ICJ-a, kojeg se naziva i Svjetski sud, obavezujuće su, ali on ne može direktno prisiliti da ih se provede.

Saslušanja o jurisdikciji počet će 18. septembra izlaganjem Rusije, a Ukrajina će odgovoriti dan poslije.

Konvencija o genocidu iz 1948. godine

Svoje stavove iznijet će još 32 države, uključujući većinu država članica Evropske unije, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju.

Saslušanja će trajati do 27. septembra.

Rusija je rekla da je njena invazija na Ukrajinu, koju naziva “posebnom vojnom operacijom”, opravdana, jer njome “želi spriječiti genocid u istočnoj Ukrajini”.

Kijev je na saslušanju prošle godine rekao da ne postoji prijetnja genocida u istočnoj Ukrajini i da Konvencija o genocidu iz 1948. godine, koju su obje zemlje potpisale, ne dopušta invaziju da bi ga se spriječilo.

Rusija tvrdi da ICJ nije nadležan u tom slučaju, jer Konvencija o genocidu, na koju se Ukrajina poziva, ne regulira korištenje sile između država.

Izvor: Agencije