Greenpeace optužio evropske naftne kompanije da ‘ništa ne čine’ za tranziciju

Nevladina organizacija poziva evropske vlade da reguliraju rad energetskih kompanija kako bi ih nagnale da ‘smanje’ svoju proizvodnju, jer ‘samoregulacija ne daje rezultate’.

Aktivisti Greenpeacea širom svijeta vode bitku za očuvanje okoline (EPA)

Greenpeace je optužio evropske plinske i naftne kompanije da “ništa ne čine” za energetsku tranziciju i da “uopće ne poštuju svoje klimatske obaveze”, pozivajući vlade da ih prisile da prekinu proizvodnju fosilne energije radi očuvanja klime, prenosi Hina.

“Evropske naftne i plinske kompanije uopće ne učestvuju u tranziciji”, iako “kažu da to čine”, rekao je za AFP Jakub Gogolewski iz Greenpeacea.

On je, usred toplinskog vala, predstavio analizu izvještaja na 110 stranica koje je napisao njemački politolog i stručnjak za energetiku Steffen Bukold.

Po tom izvještaju u kojem su objedinjeni rezultati dvanaest evropskih grupacija iz 2022, među kojima BP-a, TotalEnergiesa i Shella, tek 0,3 posto njihove ukupne proizvodnje ostvareno je na području obnovljivih izvora energije.

U prosjeku “tek 7,3 posto ulaganja” dvanaest kompanija odnosilo se na zelene energije, a s 92,7 posto su finansirane aktivnosti povezane s fosilnom energijom, poput plina i nafte koji ispuštaju ugljikov dioksid i zagrijavaju klimu, upozorava nevladina organizacija za zaštitu okoliša. “Pri tome, situacija se pogoršala u 2023.”

Regulacija energetskih kompanija

Većina evropskih naftno-plinskih kompanija planira “zadržati, pa i povećati proizvodnju nafte i plina barem do 2030.”, iako su se većinom obavezale da će do 2050. ukloniti svoje emisije CO2, ističe nevladina organizacija.

Pod sloganom “termometar eksplodira zahvaljujući industriji fosilnih goriva”, nekoliko aktivista je u utorak napravilo maketu naftne bušotine u poslovnoj četvrti La Defense, na ulazu u Pariz, gdje je sjedište TotalEnergiesa.

Kao što su učinili za ugljen, nevladina organizacija poziva evropske vlade da reguliraju rad energetskih kompanija kako bi ih nagnale da “smanje” svoju proizvodnju, jer “samoregulacija ne daje rezultate”. Tako želi da države i Komisija postave “obavezan cilj smanjenja potrošnje nafte”, istaknuo je Gogolewski.

Izvještaj pod nazivom “Prljava dvanaestorica”, objedinjuje podatke iz godišnjih izvještaja šest velikih međunarodnih naftnih kompanija sa sjedištem u Evropi za 2022.

Među kojima su Shell (Velika Britanija-Nizozemska), TotalEnergies (Francuska), BP (Velika Britanija), Equinor (Norveška), Eni (Italija) i Repsol (Španija) te šest nacionalnih naftnih i plinskih kompanija, OMV (Austrija), PKN Orien (Poljska), MOL (Mađarska), Wintershall Dea (Njemačka, podružnica BASF-a), Petrol Group (Slovenija) i INA (Hrvatska).

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada