NYT: Ukrajinske snage raštrkane i pogrešno raspoređene

Američki zvaničnici rekli su za New York Times da se tempo kontraofanzive može promijeniti samo dramatičnom promjenom taktike.

Više ukrajinskih trupa se nalazi u blizini Bahmuta i drugih gradova na istoku (Anadolija)

Ukrajinska vojska se muči da probije rusku odbranu dobrim dijelom i zbog toga što previše trupa, uključujući neke od svojih najboljih borbenih jedinica, ima na pogrešnim mjestima, objavio je New York Times, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, prenosi Tanjug.

Jedan od njih navodi da bi glavni cilj kontraofanzive trebao da bude presijecanje ruskih linija snabdijevanja na jugu Ukrajine, ali umjesto toga, prema riječima zvaničnika, ukrajinski komandanti su podijelili trupe podjednako između istoka i juga.

Kao rezultat toga, više ukrajinskih trupa se nalazi u blizini Bahmuta i drugih gradova na istoku, nego u blizini Melitopolja i Zaporožja na jugu, koji su strateški značajniji.

Potrebna konsolidacija

Neimenovani zvaničnk napominje da se tempo kontraofanzive može promijeniti samo dramatičnom promjenom taktike.

Drugi sagovornik američkog lista ističe da su Ukrajinci previše raštrkani i da je potrebno da konsoliduju svoju borbenu moć na jednom mjestu.

Američki zvaničnici kažu da postoje indicije da je Ukrajina počela da prebacuje neke od svojih iskusnijih borbenih trupa sa istoka na jug, ali čak i najiskusnije jedinice su izmijenjene nekoliko puta zbog velikih žrtava.

One se sada oslanjaju na sve manji broj visokih komandanata, dok su neke jedinice uglavnom popunjene vojnicima koji su ranjeni i vraćeni u borbu, navode neimenovani zvaničnici.

Izvor: Agencije