Xi: Kina odlučna da produbi odnose sa Južnom Afrikom

Kineski predsjednik nalazi se u zvaničnoj posjeti Južnoj Africi i istovremeno prisustvuje sastanku lidera BRICS-a.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa dočekuje kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Union Buildings (Alet Pretorius/Reuters)

Kina je odlučna u tome da produbi odnose sa Južnom Afrikom, izjavio je danas kineski predsednik Xi Jinping u Pretoriji.

“Kineska odlučnost da produbi odnose prijateljstva i saradnje sa Južnom Afrikom neće se promijeniti bez obzira na to kako se svijet mijenja”, dodao je Xi, prenosi Reuters.

Kineski predsjednik nalazi se u zvaničnoj posjeti Južnoj Africi i istovremeno prisustvuje sastanku lidera BRICS-a.

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim predsjednikom istakao je da se Južna Afrika i Kina drže istih stavova o rješavanju ukrajinskog sukoba.

„Južna Afrika i Kina su izrazile iste stavove po pitanju podrške rješavanju rusko-ukrajinskog sukoba diplomatijom, političkim dijalogom i pregovorima“, rekao je Ramaphosa, prenosi RIA novosti.

Južnoafrički lider je također napomenuo da on, zajedno sa kineskim kolegom, očekuje relevantne razgovore o uključivanju novih članica u blok sa drugim liderima BRICS-a tokom samita.

Širenje BRICS-a

Južnoafričko Ministarstvo vanjskih poslova je ranije saopštilo da su 23 zemlje zvanično podnijele zahtjev za pridruživanje BRICS-u, a jedan broj država je izrazio interesovanje na nezvaničnom nivou. Južna Afrika je na samit pozvala ukupno 67 zemalja „globalnog juga“ i Afrike.

BRICS ujedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali je nedavno najmanje 19 država izrazilo želju da se pridruži ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran, Alžir, Tunis, Tursku, Saudijsku Arabiju, Egipat.

BRICS je za ove zemlje alternativa globalnim organizacijama za koje smatraju da ih kontroliše Zapad, a nadaju se da će im članstvo donijeti benefite kao što su investicije i rast trgovine.

Južna Afrika je ranije ove godine preuzela predsjedavanje BRICS-om od Kine do kraja 2023. godine.

Samit BRICS-a održava se u Južnoj Africi od 22. do 24. augusta. Rusiju na sastancima predstavlja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a ruski predsjednik Vladimir Putin će učestvovati putem video linka.

Izvor: Agencije