Trump najavio da će se u četvrtak predati vlastima u Georgiji

Trump je optužnicu opisao kao politički motivisan pokušaj da se njegova kampanja za reizbor u Bijelu kuću izbaci iz kolosjeka.

Trump je optužnicu opisao kao politički motivisan pokušaj (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump planira se predati u zatvor okruga Fulton u četvrtak nakon što je u ponedjeljak pristao na jamčevinu od 200.000 dolara i druge uvjete puštanja na slobodu, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

“Ići ću u Atlantu, Georgia, u četvrtak kako bih bio uhićen”, napisao je Trump u objavi na svojoj platformi društvenih medija. Prema prošlotjednoj nezapečaćenoj optužnici, Trump je optužen da je bio šef “zločinačkog pothvata” koji je bio dio široke zavjere da se poništi njegov izborni poraz 2020.

U međuvremenu je objavljeno da se prvi od suoptuženika Trumpa, Scott Hall, također predao danas u Atlanti.

Nekadašnji republikanski posmatrač na izborima u okrugu Fulton u Georgiji, kako podsjeća Reuters, prethodno se složio sa ugovorom, koji zahtjeva da se svakih 30 dana javlja pretpretresnom vijeću.

Više od 40 krivičnih djela

Trump i 18 suoptuženika imaju rok do petka u podne po istočnom vremenu da se dobrovoljno predaju vlastima Georgije nakon što su optuženi. U međuvremenu, bivši predsjednik ubrzava svoju predsjedničku kampanju 2024. unatoč četiri optužnice. On je više puta demantirao bilo kakvo nezakonito djelovanje i nastavlja kritizirati slučajeve kao politički motivirane.

U optužnici na 98 stranica podignutoj u Georgiji, koja je objelodanjena prošle sedmice, Trump i još 18 njegovih saradnika optuženi su za ukupno 41 krivično djelo povezano sa pokušajima da se preokrene Trumpov poraz na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Izvor: Agencije