Shinawatri osam godina zatvora nakon povratka na Tajland

Nekadašnji premijer Tajlanda brzo je uhapšen i doveden na sud nakon što je sletio u domovinu poslije 15 godina samonametnutog egzila.

Shinawatra, koji se obogatio u sektoru telekomunikacija, ukrcao se na privatni avion u Singapuru i sletio na aerodrom Don Mueang u utorak ujutro (Reuters)

Bivši premijer Tajlanda Thaksin Shinawatra brzo je uhapšen i doveden na sud nakon što je sletio u domovinu nakon 15 godina samonametnutog egzila.

Shinawatra, koji se obogatio u sektoru telekomunikacija, ukrcao se na privatni avion u Singapuru i sletio na aerodrom Don Mueang u utorak ujutro, navode tajlandski mediji.

Po dolasku je odao počast kralju, a potom ga je policija odvela na Vrhovni sud gdje je optužen za zloupotrebu ovlasti i nekoliko drugih krivičnih djela. On je naveo kako je riječ o politički motiviranim optužbama.

“Dobrodošao natrag na Tajland, tata”, napisala je njegova kćer Paetongtarn Shinawatra na Instagramu ispod porodične fotografije i dodala kako je on “ušao u pravni proces”.

Policija je objavila kako je odveden u bankoški zatvor, a nešto kasnije je objavljeno Vrhovni sud objavio kako mu je izrečena osmogodišnja zatvorska kazna, prenosi Reuters.

Svrgnut 2006.

Shinawatra je došao na vlast 2001. na populističkoj platformi orjentiranoj ka ruralnim Tajlanđanima koje su vladajuće elite dugo zanemarivale.

Uvjerljivom pobjedom se vratio na vlast pet godina kasnije, ali je u septembru 2006, kada je Shinawatra bio u New Yorku, vojska preuzela vlast.

Kasnije je osuđen za zloupotrebu vlasti i otišao u egzil 2008, a većinu vremena je proveo u Dubaiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije