Talibani u Afganistanu ubili više od 200 pripadnika bivših snaga sigurnosti

Na meti talibana najviše su bili bivši pripadnici vojske, policije i obavještajne službe.

Talibani su Kabul zauzeli kada su se NATO i američki vojnici povukli iz zemlje, a tadašnji predsjednik Ashraf Ghani pobjegao je iz zemlje (AFP)

Više od 200 bivših zvaničnika afganistanske vlade i snaga sigurnosti pogubljeno je bez suđenja otkako su talibani došli na vlast u Afganistanu, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih nacija, prenosi Beta.

Na meti talibana najviše su bili bivši pripadnici vojske, policije i obavještajne službe.

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć Afganistanu (UNAMA) dokumentovala je najmanje 800 kršenja ljudskih prava protiv bivših zvaničnika afganistanske vlade i sigurnosnih snaga od 15. avgusta 2021, kada su talibani preuzeli vlast, do kraja juna 2023. godine.

Talibani su Kabul zauzeli kada su se NATO i američki vojnici povukli iz zemlje, a tadašnji predsjednik Ashraf Ghani pobjegao je iz zemlje.

Kršenja ljudskih prava

U izvještaju se navodi da su talibani ljude držali kratko pritvorene prije nego što ih ubiju ili ih odvodili na nepoznate lokacije i ubijali, a tijela predavali članovima porodica ili bacali.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk naveo je u saopštenju za javnost, objavljenom uz izvještaj, da on “predstavlja otriježnjujuću sliku postupanja prema pojedincima povezanim sa bivšom vladom i sigurnosnim snagama”.

“A s obzirom da su bili uvjereni da neće biti meta, to je izdaja povjerenja tih ljudi”, rekao je Turk.

On je pozvao talibane da ispune svoje obaveze prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima i spriječe dalja kršenja, kao i da pred lice pravde izvedu sve odgovorne.

Izvor: Agencije